TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Forrester, Michael

    Geboortedatum:
    31 augustus 1917
    Overlijdensdatum:
    oktober 2006
    Dienstnummer:
    69349
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Michael Forrester werd op 31 augustus 1917 geboren, volgde zijn opleiding op Hailebury en werd in 1938 aangesteld bij het 2nd Battalion Queen’s Royal Regiment. Zijn eerste actieve dienst was in Palestina waar het bataljon actief was bij de Arabische revolutie. Hij verdiende de eerste van vele dapperheidsonderscheidingen, het MC voor het binnenleiden van zijn peloton in een Arabisch dorp waarbij hij gewond raakte.
    Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak verdiende hij zijn tweede MC op Kreta waar hij een aanval van Griekse soldaten en burgers leidde. Bij El Alamein was hij brigade majoor en werd in een dagorder genoemd. Hij werd op 26 jarige leeftijd bevorderd tot bevelvoerend officier van het 1/6 Battalion Queen’s Royal en voerde dat aan tijdens de landing bij Salerno en bij de uitbraak uit het bruggenhoofd als onderdeel van de 7th Armoured Division. Hij verdiende zijn DSO bij de brug over de Sarno bij Scafati die hij veroverde en behield tegen een aanval van de Hermann Göring divisie.
    De divisie werd voor D-Day naar Engeland teruggehaald en ze kwamen kort na D-Day aan en werden bij Villeirs-Bocage zwaar aangevallen waarbij Forrester zijn tweede DSO verdiende. Kort daarna raakte hij gewond en kwam tijdens de oorlog niet meer in actie.
    Na de oorlog bekleedde hij staffuncties en werd bevelvoerend officier van het 3rd Battalion Parachute Regiment, daarna voerde hij het bevel over de 16th Parachute Brigade. In 1960 werd hij onderscheiden met een OBE en in 1963 met een CBE. Na afstuderen aan het Imperial Defence College werd hij GOC 4th Division in Duitsland, daarna Director of Infantry en Kolonel van de Queen’s Division. In 1969 werd hij opgenoemen in de Order of the Bath als CB. Hij stierf in oktober 2006 nadat hij als gepensioneerde in Alton had gewoond.

    Bevorderingen:
    31 augustus 1938: Second Lieutenant
    1 januari 1941: Lieutenant
    1 juli 1946: Captain
    31 augustus 1951: Major
    1 juli 1955: Lieutenant-Colonel
    14 oktober 1965: Temporary Major-General

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Rang:
    Second-Lieutenant (2e Luitenant)
    Eenheid:
    2nd Battalion Queen's Royal Regiment, Palestine Command, British Army
    Toegekend op:
    14 juli 1939
    Aanbeveling:
    Tijdens de actie bij Abu Salami op 23 mei 1939 voerde 2nd Lt. Forrester zijn peloton met de grootste moed aan. Hij raakte gewond aan zijn borst maar bleef zijn peloton aanvoeren tot hij enige tijd later door de officier van gezondheid naar de verbandpost bij het bataljonshoofdkwartioer werd gebracht.
    Zelfs toen het vuren rond het hoofdkwartier begon rende hij de verbandpost uit, greep een geweer en wilde een ploeg mannen van het hoofdkwartier aanvoeren tot ik hem een direct bevel gaf naar binnen te gaan en te blijven liggen.
    Dit is niet de eerste gelegenheid waarbij 2nd Lt. Forrester zich heeft onderscheiden. Bij iedere operatie viel hij op door zijn leiderschap, zijn koelbloedigheid en zijn minachting voor persoonlijke veiligheid.
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    GSO3, Headquarters, Force HQ Greece (W Force), British Army
    Toegekend op:
    30 december 1941
    Military Cross (MC)
    Aanbeveling:
    Gedurende moeilijke periodes, zowel tijdens de terugtrekking uit Griekenland als tijdens de verdediging van Kreta, leverde deze officier voortdurend bewijs voor de hoogste graad van trouw en plichtsbesef. Uiteindelijk, op 20 mei, toen de Duitse aanval op Kreta was begonnen, kreeg hij bevel zich te melden op het hoofdkwartier van de Nieuw Zeelandse divisie en de belangen te behartigen van de Griekse bataljons die onder commando van die divisie stonden. Gedurende de volgende paar dagen, toen de situatie kritiek werd, ging hij op eigen initiatief naar voren en bracht de restanten van een Griekse bataljon bijeen. Hij zette toen een tegenaanval op en voornamelijk door zijn persoonlijk voorbeeld en zijn minachting voor gevaar, nam hij de Griekse troepen mee naar voren, dreef de vijand terug en herstelde tijdelijk een moeilijke situatie.

    Tweede MC toegkend als gesp voor op het lint van der eerste MC.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
    Eenheid:
    Headquarters, 132nd Infantry Brigade, 44th (Home Counties) Infantry Division, British Army
    Toegekend op:
    15 december 1942
    Mentioned in Dispatches
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    1/6 Battalion Queen's Royal Regiment, 131st Infantry Brigade, 7th Armoured Division, British Army
    Toegekend op:
    13 januari 1944
    Aanbeveling:
    Het 1/6 Queen’s Royal Regiment onder commando van Lt.-Col. Forrester, M.C. trok door de Vietripas en verder via Scafati en S. Giuseppe naar Vesuviano. Lt.-Col. Forrester voerde zijn bataljon met buitengewone energie en vastberadenheid en zeer bekwaam aan. Als gevolg werd de brug bij Scafati onbeschadigd veroverd en vastberaden tegenaavallen in de eerste nacht werden afgeslagen.
    De volgende dag werd het dorp van vijanden gezuiverd en werd verdere voortgang gemaakt. Eindelijk, op 30 september en 1 oktober werd echt snelle voortgang gemaakt onder grote moeilijkheden van het terrein, verwoestingen en zeer vastberaden tegenstand. Voortdurend was Col. Forrester aan het front, zijn troepen leidend, aanmoedigend en door zijn persoonlijke inspanningen verzekerde hij succes. Ik heb zelf nooit een beter gevoerde slag gezien of een die zo beïnvloed werd door de persoonlijkheid van één man.
    Distinguished Service Order (DSO)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
    Eenheid:
    1/6 Battalion Queen's Royal Regiment, 131st Infantry Brigade, 7th Armoured Division, British Army
    Toegekend op:
    31 augustus 1944
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Op 16 en 17 juni bij Briquessard onderging het 1/6 Bn Queen’s Royal Regiment onder commando van Lt. Col. Forrester twee zeer zware aanvallen door Panzergrenadiers. Tijdens deze gevechten toonde Col. Forrester opmerkelijke moed en kalmte en hij handelde steeds op de juiste manier wanneer zich een zeer moeilijke situatie voordeed.
    Op een kritiek moment liep het Bn HQ groot gevaar overrompeld te worden en de vijand was al feitelijk in het gebied doorgedrongen. Ondanks de verwarring die hierdoor ontstond door vuur uit kleine wapens, ging Col. Forrester kalm door met het zonder verliezen terugtrekken van zijn hoofdkwartier; hij bevond zich voortdurend tussen zijn mannen en verloor geen moment de controle over het gevecht.
    Kort daarna, toen de situatie was hersteld, keerde het hoofdkwartier terug op de oorspronkelijke plaats. Gedurende het hele gevecht was Col Forrester’s optreden, hoewel hij uiterst vermoeid was, een inspiratie voor zijn mannen en het lijdt geen twijfel dat het aan zijn buitengewone moed en kalme oordeel te danken was dat deze moeilijke situaties werden hersteld en aan de vijand zware verliezen werden toegebracht.

    Tweede DSO toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DSO.
    Periode:
    Naoorlogse Periode (1945-Heden)
    Rang:
    Temporary Colonel (Tijdelijke Kolonel)
    Eenheid:
    3rd Battalion The Parachute Regiment
    Toegekend op:
    11 juni 1960
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Engeland en Noorwegen, januari tot december 1959.
    De laatste tijd co-ordinerend officier voor zaken betreffende het Infanterie Bataljon van de Infantry Brigade Group Mobility Trials, en bevelvoerend officier 3rd Battalion The Parachute Regiment.

    Aanbeveling:
    In 1959 kreeg Lt.-Col. Forrester, naast zijn normale en zware taak van commandant van zijn Parachute Batallion, de opdracht om de onderdelen van het Infantry Battalion van de Infantry Brigade Group Mobility Trials te co-ordineren voor de drie bataljons van de brigade, een ervan was de Brigade of Guards.
    Dat vereiste een aanzienlijke hoeveelheid werk in dat jaar naast dat van de normale taken en door zijn tact, zijn bekwaamheid en zijn organisatietalent smeedde hij de inzichten van de drie bataljons, die vaak tegenstrijdig waren, om tot een gezonde organisatie. Zijn verslag was uiterst gedetailleerd, goed onderbouwd en omvatte een totale herziening van de gehele G 1098 voorschriften voor een infanterie bataljon.
    Ondanks deze grote betrokkenheid heeft hij een zeer goed getraind en geleid Parachute Bataljon gehandhaafd dat in ieder opzicht in een hoge staat van paraatheid verkeert. Aan geen van deze vereisten zou hebben kunnen zijn voldaan zonder zijn opmerkelijke bekwaamheid en plichtsbesef.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Brigadier (Tijdelijk Brigade Generaal)
    Eenheid:
    16th Parachute Brigade Group
    Toegekend op:
    8 juni 1963
    Commander of the Order of the British Empire (CBE)
    Aanbeveling:
    Brigadier Forrester heeft sinds 21 december 1961 met groot succes het bevel over de 16th Parachute Brigade Group gevoerd.
    Hij is een toegewijd beroepssfficier die een fraai voorbeeld stelt van de hoogste persoonlijke en militaire waarden.
    Zijn taak als commandant van de 16th Paracute Brigade omvat werk en verantwoordelijkheden die veel groter zijn dan die welke normaal van een brigadier worden verwacht. Het omvat de operationele voorbereiding op veel gebeurtenissen wereldwijd, het organiseren van grote oefeningen zowel in Engeland als daarbuiten, het voortdurend handhaven van zijn speerpunt brigade op het hoogste niveau van training en paraatheid en de nauwste samenwerkling met de R.A.F. bij al deze activiteiten.
    Hij heeft deze taken met succes uitgevoerd. Zijn Brigade Group heeft een hoge graad van paraatheid bereikt. Zijn leiding over de training is krachtig geweest, vooruitstrevend en vindingrijk. Zijn eis van hoogste niveau van bestuur wordt weerspiegeld binnen de hele Brigade Group. Door zijn leiderschap hebben zijn troepen een uitstekend moreel bereikt.
    Het plichtsbesef van deze officier, zijn persoonlijke voorbeeld en zijn aanvaarden van ongebruikelijke verantwoordelijkheden zijn erkenning meer dan waard.
    Periode:
    Naoorlogse Periode (1945-Heden)
    Rang:
    Major-General (Generaal-majoor)
    Eenheid:
    The Queen's Division of Infantry
    Toegekend op:
    1 januari 1969
    Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)

    Bronnen

    Foto