Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Baars, Justinus Henricus Leonardus "Harry"

Geboortedatum:
21 april 1919 (Woensel/Noord-Brabant, Nederland)
Overlijdensdatum:
1 januari 2002 (Amsterdam/Noord-Holland, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Diende tijdens W.O. II bij Onderzeedienst te Dundee Schotland O.10, Hr. Ms. Zeehond, Hr. Ms. Tijgerhaai. Na de oorlog diende hij tot aan pensioen als scheepswerktuigkundige op de koninklijke jachten. Trouwde in april 1945 met de Schotse Muriel Margaret Anderson. Voor de oorlog was hij scheepswerktuigkundige bij de Oranje Lijn (vaart op de Grote Meren); drie bijzondere relazen zijn: vaart met de O.10 tezamen met ds. Sillevis Smit (uitvallen van beide motoren op Noordzee, zie Bezemer), vaart in Indische Oceaan toen bericht binnen kwam over Amerikaanse "superbom" en daaruit resulterende capitulatie van Japan ťn ''bevrijding'' van Indonesische bevolking op eilanden in de Oost, die nog nooit van de Japanners hadden gehoord. Naast decorandus BK was mijn vader drager van andere onderscheidingen als mobilisatiekruis Europa en Nederlands/ IndiŽ, het ījeneverkruisjeī en vele onderscheidingen als gevolg van zijn dienstverband bij het Koninklijke Huis (w.o. Huisorde van Oranje). Hij stierf op 73 jarige leeftijd als langstlevende ouder, de oorlogsjaren hadden hun tol geŽist.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Hr.Ms. "Mok I", Koninklijke Marine
Toegekend op:
30 januari 1941
Uitgereikt voor:
Operatie Dynamo
"Voor uitstekende militaire diensten in tijd van oorlog aan het Vaderland bewezen, t.w. als opvarende van Hr.Ms. communicatievaartuig "DE MOK I" welke boot in de periode van 31 mei - 4 juni 1940 op voortreffelijke wijze assistentie verleende bij de evacuatie van de "British Expeditionary Force" uit Duinkerken onder heftige bomaanvallen en onder hevig mitrailleurvuur van vijandelijke vliegtuigen en tenslotte door aanvaring met een Franschen torpedobootjager verloren ging - eene koelbloedigheid en vastberadenheid betoond, waaraan het mede te danken is geweest, dat belangrijke afdeelingen van dit expeditieleger met dit vaartuig naar Engeland konden worden overgebracht."

KB nr 19
Bronzen Kruis (BK)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1945
Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1946
Ereteken voor Orde en Vrede
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
1959
Ereteken voor Langdurige Dienst als Officier
Toegekend op:
1971
Huisorde van Oranje - Kruis van Verdienste

Bronnen

Foto