Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Povall, John

Dienstnummer:
Po.X.i22
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Corporal
Eenheid:
11th Battalion Royal Marines, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
3 augustus 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Agreement
Aanbeveling:
Corporal Povall was een van de eersten van een eenheid die bij Tobroek onder zwaar vijandelijk vuur aan land kwam. Eenmaal aan land verzamelde hij zijn peloton, trok aan het hoofd van zijn mannen ten aanval en was grotendeels verantwoordelijk voor het vestigen van een bruggenhoofd tussen de vijanden. Er volgden man tegen man gevechten waarbij Corporal Povall met het knappe gebruik van zijn geweer en bajonet een voorbeeld vormde dat zijn mannen inspireerde tot het vuur en de aanvalsgeest die hen in staat stelden diverse mitrailleurposten en een aanzienlijk aantal vijanden uit te schakelen. Zijn dapperheid en zijn leiderschap waren de hoge tradities van de Royal Marines waardig.
Deze N.C.O. landde in de nacht van 13 op 14 september 1942 bij Tobroek met de eerste golf van H.M.S. Sikh. Bij het naderen van de kust kwamen de boten onder zwaar vuur van granaten en mortieren van kustbatterijen met als resultaat vele gewonden en onvoorziene moeilijkheden bij de landing vanwege de branding op een rotsachtige kust.
Eenmaal aan land verzamelde hij zijn peloton, trok onder zwaar vuur aan het hoofd van zijn mannen ten aanval en was in niet geringe mate verantwoordelijk voor het vestigen van een bruggenhoofd. Hoewel hij wist dat de kans op versterkingen vanuit de tweede golf te verwaarlozen was, zette hij de aanval aan het hoofd van zijn mannen voort. Corporal Povall vormde met het knappe gebruik van zijn geweer en bajonet in man tegen man gevechten een voorbeeld dat zijn mannen inspireerde tot het vuur en de aanvalsgeest die hen in staat stelden diverse mitrailleurposten en een aanzienlijk aantal vijanden uit te schakelen, sommigen ervan in vuurstellingen.
Sergeant Povall stelde met zijn moed, opgewektheid en leiderschap een voorbeeld dat overeen komt met de beste tradities van de Marine.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
28 februari 1951

Bronnen

Foto