TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Henzell, John

    Geboortedatum:
    1918 (Newcastle-upon-Tyne/Engeland, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    4 april 1942
    Vermeld op:
    Monument Vermisten van het Gemenebest Singapore
    Vak: 415. 
    Dienstnummer:
    641447
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    John Henzell was leerling loodgieter bij Vickers Armstrong Ltd. en op de marinewerf in Walker, Newcastle toen hij op 27 april 1939 in dienst ging. Hij volgde de Flight Training School in december 1939, diende een korte periode bij de eenheid vliegtuigassemblage en werd daarna op 28 mei 1941 bij No. 23 Squadron geplaatst. Dit squadron kreeg zijn eerste eendekkers in de vorm van de Bristol Blenheims die in de begindagen van de oorlog als nachtjager werden gebruikt vanaf Wittering. Tegen 15 juli 1941 werd hij overgeplaatst naar No. 413 Squadron en naar India gezonden.
    John Henzell, zoon van Joshua en Francis (geboren Murray) Henzell werd in 1918 in Newcastle-upon-Tyne geboren. Hij ging als boordschutter bij de R.A.F. Volunteer Reserve.
    Hij sneuvelde op 4 april 1942 toen hij in deCatalina I AJ155/QL-A van 413 Squadron vloog. Het toestel was slechts twee dagen daarvoor op Ceylon (nu Sri-Lanka) aangekomen en had tot taak de Japanse vloot op de Indische Oceaan op te sporen. Ze vertrokken ‘s ochtens vroeg van Koggala en stuitten 12 uur later op de vloot van Nagumo. Ze seinden zijn positie door naar de basis en werden vervolgens zwaar belaagd en vervolgens neergeschoten door vijandelijke A6M jagers (Zero’s ). De Japanners bleven het wrak bestoken waarbij Henzell in de neuskoepel ernstig gewond raakte. Hij werd vermist toen het vliegtuig samen met W/O Colarossi zonk. De Japanners bleven de overlevenden in het water aanvallen en doodden Sgt. Davidson. De overblijvende zes bemanningsleden werden uiteindelijk door de Japanse destrroyer Isokaze opgepikt. Henzell was 23 en wordt herdacht op Zuil 415 op het Kanji Oorlogsmonument in Singapoer.
    Als gevolg van het doorseinen van de waarneming stuurde de Royal Navy de Ceylonvloot naar zee en de R.A.F. was in een positie de vijandelijke vliegtuigen te verdrijven toen de Japanners op 5 april 1942 hun bommen op Colombo gooiden. De Japanners trokken hun grote aanvalsvloot terug uit de Indische Oceaan en gaven hun plan op, India via Ceylon binnen te vallen. Birchall werd bekend als de "redder van Ceylon."
    Andere bemanningsleden:
    Piloot - S/Ldr Leonard J. Birchall (RCAF-) – Krijgsgevangene
    Boordwerktuigkundige – Brian Catlin – Krijgsgevangene
    Bart Onyette (RCAF) – Krijgsgevangene
    ‘Ginger’ Cook – Krijgsgevangene
    P/O. Kenny – Krijgsgevangene
    radiotelegrafist – Fred Philips – Krijgsgevangene
    radiotelegrafist/boordschutter - W/O Lucien Angelo Colarossi (812318) †
    radiotelegrafist/boordschutter - Sgt Ian Nicholson Davidson (972081) †.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • Foto 1: Dave Scott
    • Foto 2: Dave Scott
    • - Familie

    Foto's