TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lewis, William John

    Dienstnummer:
    184716
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Lewis, hij kwam uit Caterham, ging op jonge leeftijd bij de landmacht (Royal West Kent Regiment) en meldde zich daarna voor dienst bij de luchtmacht. Hij kwam in 1943 bij de R.A.F. en kreeg in augustus 1944 zijn aanstelling. Hij kwam erbij als boordschutter en na zijn opleiding werd hij geplaatst bij 10 Squadron dat met de Handley Page Halifax vloog.
    Hij voltooide 38 missies bij het squadron als staartschutter. Zijn eerste missie was op 19 mei 1944 nar Boulogne. Hij was betrokken bij een aantal missies om, voorafgaand aan D-Day, te helpen doelen op de kust, zoals geschutsopstellingen en verbindingsposten murw te beuken.

    Bevorderingen:
    ? Sergeant
    19 augustus, 1944: Pilot Officer on Probation (emergency)
    19 februari 1945: Flying Officer (war sub)
    19 juni 1950: commissie neergelegd bij toetreding tot de Territorial Army

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flying Officer (1e Luitenant-vlieger)
    Eenheid:
    No. 10 Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    20 juli 1945
    Aanbeveling:
    Hij heeft deelgenomen aan talrijke missies naar zulke zwaar verdedigde doelen als Stuttgart, Kiel en Bottrop en naar talloze andere in door de vijand bezet gebied. Hij heeft zich voortdurend bewezen als een opmerkelijk boordschutter wiens moed, vaardigheid en enthousiasme hem het volledige vertrouwen van zijn bemanning hebben opgeleverd. In juni 1944, kort na het verlaten van het doel bij Juvisy werd zijn toestel door een Me 109 aangevallen. Deze officier gaf zijn gezagvoerder kalm en nauwkeurig aanwijzingen met betrekking tot ontwijkende actie, richtte zijn geschut op de aanvaller en opende het vuur. De vijandelijke jager vloog in brand en stortte neer. Zijn waakzaamheid en koelbloedigheid bij deze gelegenheid waren kenmerkend voor datgene wat hij tijdens zijn hele tour heeft getoond.
    Distinguished Flying Cross (DFC)
    Rang:
    Private (Soldaat)
    Eenheid:
    The Buffs

    Met "Burma 1930-32"-gesp
    India General Service Medal (1936 IGSM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

    Met "FRANCE AND GERMANY"-gesp.
    Air Crew Europe Star

    Bronnen

    Foto