TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bocking, Alfred Llewellyn

Geboortedatum:
10 oktober 1915 (Belfast/Noord-Ierland, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
24 januari 2009 (Kelowna/Brits Columia, Canada)
Dienstnummer:
37079
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

15 maart 1935: Acting Pilot Officer on Probation
? Pilot Officer
? Flying Officer
15 oktober 1939: Flight Lieutenant
1 december 1940: Squadron Leader
? acting Wing Commander
1 januari 1944: Temporary Wing Commander
26 juni 1944: Commission relinquished on appointment to the RCAF

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Toegekend op:
22 december 1939
Aanbeveling:
Deze officier deed dienst in Palestina tijdens de opstanden van 1936 en sinds zijn terugkeer naar dat land in november 1938 heeft hij steeds goed werk verricht, volledig gebruikmakend van zijn eerdere ervaringen. Bij veel gelegenheden werd zijn vliegtuig door vijandelijk geweervuur geraakt en soms zwaar beschadigd. Hij heeft tijdens aanvallen altijd onbevreesdheid en volledige minachting voor eigen veiligheid getoond.
Op 12 januari 1939, toen hij boven het dorp Safferin vloog, kreeg hij diverse mannen in het vizier die gewapend leken te zijn; hij ging lager vliegen om te onderzoeken en werd onthaald op een salvo geweervuur van 12 Arabieren die uit het dorp probeerden te ontvluchten. Flight Lieutenant Bocking kwam in actie en hoewel zijn toestel zowat bij elke duik werd geraakt, doodde hij vijf bendeleden en dwong de rest in dekking te gaan in de dichte begroeïng rond het dorp. Samen met andere toestellen bleeft hij, nog steeds onder zwaar vuur, boven het gebied vliegen om de rest van de bende op te sporen totdat landtroepen arriveerden en de mannen gevangen namen.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Wing Commander (Waarnemend Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 11 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
10 oktober 1941
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Wing Commander Bocking werd aan het begin van de campagne in Syrië uitgestuurd om No 11 Squadron over te nemen. Het squadron bevond zich net in een proces van wederopbouw met nieuwe piloten, bemanningen en vliegtuigen en moest tegelijkertijd opereren met alles wat maar beschikbaar was. Met zijn vurigheid en energie bracht W.Cmdr Bocking het squadron in vorm en leidde het zelf bij alle aanvallen, zowel overdag als ‘s nachts. Het gros van zijn piloten had op dat moment geen ervaring met operationeel vliegen maar dankzij zijn leiding werden uitmuntende resultaten bereikt en het bombarderen tijdens de aanvallen die hij leidde was vaak uitzonderlijk nauwkeurig. Twee aanvallen, beide langdurig en als zeer moeilijke doel de spoorweg bij Heredere waar de formatie van beide kanten onder vuur werd genomen door mitrailleurnesten in de heuvels boven en naast hen zijn kenmerkend voor het werk dat werd gedaan. Door zijn enthousiasme en leiding heeft het squadron een korpsgeest en doelmatigheid bereikt dat alleen maar goeds kan betekenen voor toekomstige operaties waarvoor het wellicht wordt ingezet.

Tweede DFC toegekend als gesp voor op het lint van de eerste DFC,

Bronnen

Foto