TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hall, John William Kennedy

Geboortedatum:
1906 (Gateshead/Northumberland, Groot-Brittannië)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

John Hall ging bij de koopvaardij en bij het uitbreken van de oorlog werkte hij bij het Londense havenbedrijf als assistant havenmeester en bergingsofficier.
Op 2 augustus 1940 werd het ss City of Brisbane geborgen, dat eerder bij de Long Sands boei in de monding van de Theems aan de grond was gelopen, door 21 vijandelijke vliegtuigen, vliegend op een hoogte van ongeveer 2.000 voet, aangevallen en twee ervan doken tot beneden de 500 voet voordat ze hun bommen losten en die schade aan het schip veroorzaakten. Later naderden andere vliegtuigen en wierpen nog meer bommen af, een ervan viel door het luik van een ruim op het achterschip. Captain Hall was aan dek bij de boeg toen het schip voor de eerste keer werd aangevallen. Hij zocht zich een weg tussen de vallende bommen en het mitrailleurvuur door om de scheepsofficieren en de bemanning te waarschuwen. Daarna hielp hij actief bij het voortzetten van het bergingswerk maar omdat het achterschip in lichterlaaie stond, moest het schip uiteindelijk aan de grond worden gezet. Acht mensen waren inmiddels gedood. Het schip was uit Freemantle in Australië vertrokken met een bijzonder waardevolle lading van 11.000 ton voor een reis die zes weken had geduurd en bereikte bijna haar bestemming.
Captain Hall, geboren in Gateshead, werd later benoemd tot havenmeester in Wisbech en werd uiteindelijk inspecteur bij het Ministerie van Transport, de hoogste functie die door een kapitein op de koopvaardij kan worden bereikt waarbij Hall boven aan de lijst stond na het onderzoek dat in 1946 en 1947 in Londen werd gehouden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
Port of London Authority
Toegekend op:
24 januari 1941
Aanbeveling:
Captain J.W.K. Hall, assistant havenmeester en bergingsofficier bij het Londense havenbedrijf was op 2 augustus bezig met bergingswerken aan boord van het ss City of Brisbane in de monding van de Theems bij de Long Sands boei. Vijandelijke vliegtuigen naderden het schip op een hoogte van ongeveer 2.000 voet, twee ervan doken tot onder 500 voet van het wateroppervlak en losten hun bommen die schade aan het schip veroorzaakten. Andere bommenwerpers naderden en een van hun bommen viel door het luik van een ruim op het achterschip. Captain Hall was aan dek bij de boeg toen het schip voor de eerste keer werd aangevallen. Hij zocht zich een weg tussen de vallende bommen en het mitrailleurvuur door om de scheepsofficieren en de bemanning te waarschuwen. Gedurende de aanvallen daarna toonde Captain Hall voortdurend vastberadenheid en hielp actief bij het voortzetten van de bergingsoperatie.
George Medal

Bronnen

Foto