TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Dibbits-Lunshof, Geessien Henderiel

Geboortedatum:
6 maart 1923 (Assen, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
14 december 1949
Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door sedert Februari 1944 als medewerkster zich aan te sluiten bij de leiding van een belangrijke inlichtingengroep in bezet Nederland en daarvan een van de stuwende krachten te worden, zelf uitermate belangrijk inlichtingen werk te verrichten en een belangrijke verbinding te onderhouden. In het bijzonder, na door de leider wegens haar gebleken geschiktheid voor het inlichtingenwerk te zijn uitgekozen om in het najaar van 1944 een Nederlandse ingenieur, die ten behoeve van deze inlichtingengroep in Berlijn zou optreden, daarheen te vergezellen, na aankomst aldaar verschillende verbindingen te leggen.

Vervolgens door, na een verblijf van enige maanden te Berlijn naar Nederland terug te keren, toen de leider van de inlichtingengroep haar bericht had gezonden zo spoedig mogelijk Berlijn te verlaten, zulks mede omdat een toegezegde marconist-valschermspringer niet verscheen.

Tenslotte door op zeer gedurfde wijze de Nederlands-Duitse grens weten te overschrijden en ook door haar verder handig optreden uit handen van de vijand blijvende, tot de bevrijding, o.a. als koerierster, voor haar inlichtingengroep werkzaam te blijven. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse Regering.

KB nr 24
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto