TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Leaney, Gordon Leslie

Geboortedatum:
4 december 1918
Overlijdensdatum:
21 november 1942 (Papua)
Vermeld op:
Monument Vermisten van het Gemenebest Port Moresby
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Eenheid:
2/1st Australian Infantry Battalion, 16th Australian Infantry Brigade, 6th Australian Division, Australian Army
Toegekend op:
11 maart 1943
Aanbeveling:
Op Eora Ridge,ten noorden van de oversteek van de kreek werd op 23 oktober 1942 Pioneer P1 onder bevel van Lt. G. Leaney naar links de heuvel opgestuurd om de vijand te verstoren die de voortgang van B Company ophield. Lt Leaney bereikte de positie en maakte contact met de vijand waarbij een lichte mitrailleur werd veroverd en 4 Japanners gedood. De Japanners lanceerden een tegenaanval op de Pioneers die daardoor terug werden gedrongen. Lt Leaney ging weer naar voren – alleen – het vijandelijk gebied in en bracht een gewonde terug, Pvt Richards.
De volgende dag rukten de Pioneers op, maakten contact, drongen de Japanners terug en consolideerden een vooruitgeschoven positie na nog 3 Japnmners te hebben gedood. Gedurende de volgende 2 dagen drong P1 met zijn aanvallende patrouilles de vijand verder terug totdat Pioneer P1 zich in een positie bevond van waaruit zij vanaf het hoge terrein de vijand op zijn rechterflank onder vuur konden nemen. Men vindt dat het succes van deze operatie grotendeels te danken was aan de kwaliteiten van leiderschap en grote moed van Lt Leaney en hij wordt voorgedragen voor een Military Cross.

Postuum toegekend
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto