TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fernandez, Leslie Percival

Geboortedatum:
1918 (Bristol, Groot-Brittannië)
Overlijdensdatum:
2009
Dienstnummer:
2584928
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Leslie Fernandez volgde zijn opleiding aan het Plymouth College en doceerde moderne talen aan de universiteit van Exeter. Kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog kwam Fernandeze in dienst bij het Royal Corps of Signals. Gezien zijn fysieke bekwaamheden ging hij over naar het Army Physical Training Corps. Fernandez diende bij het Commando Training Centre op Ijsland en in 1941 werd hij aangesteld om agenten van het pas opgerichte Special Operations Executive (S.O.E.) op te leiden. Als sergeant instructeur maakte hij deel uit van de permanente staf die aan No. 17 Special Training School was toegevoegd. Fernandez’ belangrijkste taak bestond uit het "leveren van het fysieke trainingselement" - op persoonlijke basis - in een pr.
In 1958 was Fernandez militair adviseur van de film "Carve her name in Pride" waarin Virginia McKenna de rol van Violette Szabó speelde.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Naoorlogse Periode (1945-Heden)
Eenheid:
lately H.M. Consul, Algeciras
Toegekend op:
1 januari 1972
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Warrent Officer 2nd Class (Vaandrig 2e Klasse)
Eenheid:
Army Physical Training Corps
Toegekend op:
21 juni 1945
Aanbeveling:
C.S.M. Fernandez werd in juli 1944 in zuidoost Frankrijk achter de vijandelijke linies gedropt en werd naar de Col de la Larche gestuurd, op de grens van Frankrijk en Italië met instructies om transporten van Duits materiaal over de pas te voorkomen. Half juli werd het duidelijk dat Duitse aanvallen langs de grens op deze weg waren gericht en dat Italiaanse partizanen gedwongen waren zich terug te trekken met achterlating van het grootste deel van hun materiaal. Tegen eind augustus lag het zeer zwakke detachement Franse binnenlandse troepen tegenover een aanzienlijke Duitse troepenmacht en de plaatselijke commandant gaf bevel tot terugtrekking. C.S.M. Fernandez die echter vrijwel alleen achterbleef voerde een aantal goed voorbereide vernielingen uit, vaak onder vijandelijk vuur en altijd met het gevaar door Duitse patrouilles omsingeld te worden. Zijn acties maakten het de Duitsers onmogelijk de grens over te steken, behalve te voet en deden veel aan het verhogen van het moreel van de Franse binnenlandse troepen. Tussen 20 augustus en 10 september voorkwam hij met deze geslaagde acties dat de Duitsers optrokken naar de ongedekte flank van het Amerikaanse leger dat vanwege de snelheid van zijn opmars, niet in staat was garnizoenen te legeren in zulke belangrijke plaatsen als Digne en Sisteron. Wegens zijn koelbloedigheid onder vijandelijk vuur en zijn grote moed en plichtsbesef onder de meest moeilijke omstandigheden, wordt geadviseerd deze Warrant Officier voor te dragen voor toekenning van de Military Medal.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto