TracesOfWar heeft jouw hulp nodig! Wij missen foto's van belangrijke bezienswaardigheden in Nederland, BelgiŽ en Duitsland. Stuur uw foto's in naar input@tracesofwar.com en wordt gepubliceerd!

Taylor, Clive Shackleton

Geboortedatum:
8 september 1920 (Broughton, Manchester, Lancashire)
Overlijdensdatum:
21 maart 2012
Dienstnummer:
295901
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog werkte Clice Taylor als monteur en chauffeur toen hij in Hale woonde. Toen er oorlog dreigde ging hij op 6 juli 1939 bij de Territorial Army in Manchester, werd sappeur (No. 2093061) bij de Royal Engineers toen hij bij de 42nd East Lancastershire Divisional Royal Engineers werd geplaatst. Toen de oorlog uitbrak werd hij op 2 september 1939 ingelijfd bij de 66th Divisional Engineers en ging toen over naar de 258th Field Park Company. Na zijn aanstelling als officier werd hij bij het Inns of Court Regiment geplaatst en kwam op 28 juni 1944 in Europa aan land.
Op 2 september 1944 raakte hij gewond door geweervuur. Hij kwam op 17 november 1944 bij zijn eenheid terug nadat hij naar Engeland was afgevoerd en daar behandeld.
Tegen het einde van de oorlog kreeg Taylor, inmiddels Luitenant, op 19 april 1945 opdracht om een verkenning te doen van de weg die van Garstedt via Salzhausen naar Garstorf liep maar op weg naar Salzhausen hoorde hij van een paar Duitse gevangenen die zich aan hem hadden overgegeven, dat Salzhausen bezet was door zoín 200 man waaronder SSíers. Het was de erop volgende actie, waarin hij het met zijn kleine aantal pantserwagens de strijd aanbond met een aanzienlijke troepenmacht met als resultaat de verovering van Salzhausen en de gevangenname van zoĎn 150 vijanden waaronder 25 SSíers die leidde tot de onmiddelijke toekenning van het Military Cross die werd gepubliceerd in de London Gazette van 2 augustus 1945.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
The Inns of Court Regiment, Divisional Troops, 11th Armoured Division, British Army
Toegekend op:
2 augustus 1945
Aanbeveling:
Op 19 april 1945 kreeg de eenheid onder commando van Lieutenant Taylor opdracht de weg Garstedt 6223 - Salzhausen 6217 - Garlstorf 5818 te verkennen. Na een offensieve actie tegen de vijand bij 6219 werden 15 soldaten van de Wehrmacht gevangen genomen die meldden dat Salzhausen was bezet door 200 man waaronder SS troepen. Lt Taylor leidde daarop zijn eenheid via de weg maar Salzhausen en maakte in de buitenwijken van het dorp contact met mitrailleurnesten en bazookastellingen. Hij trok zich terug en besloot onder dekking van ondersteunend mitrailleurvuur het dorp aan te vallen. Hij leidde zelf drie man via een gedekte route naar de vijandelijke stellingen in de buitenwijken van het dorp en tijdens de actie die erop volgde werden de stellingen vernietigd, waarvan er een door Lt Taylor zelf werd uitgeschakeld met een handgranaat. Met een vooraf afgesproken signaal gaf Lt Taylor de pantserwagens opdracht al vurend naar het dorp te rijden. Het plan en de actie van Lt Taylor misleidden de vijand volkomen wat betreft de grootte van de aanvallende eenheid en door de moedige en snelle actie die hij tegen de buitenposten ondernam, was hij in staat het dorp binnen te trekken, het te veroveren en 150 vijanden waaronder 25 SSíers gevangen te nemen. Lt Taylor toonde opmerkelijk initiatief en moed tijdens de inleidende aanval en zijn optreden onder vuur was een grote inspiratie voor zijn mannen. Lt Taylor toonde in al zijn patrouillewerk bovennormaal plichtsbesef en moed.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto