TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Moyse, Joseph

Dienstnummer:
0088
Nationaliteit:
Belgische (1830-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lance-Corporal
Eenheid:
1 Belgian Indendent Parachute Squadron
Aanbeveling:
Lance-Corporal Moyse heeft deelgenomen aan drie landingsoperaties achter vijandelijke linies, in alle gevallen als radiotelegrafist. De eerste, bij Chartres duurde maar twee weken maar L/C Moyse onderhield het contact met de basis onder moeilijke omstandigheden omdat het gebied vol zat met vijandelijke troepen
De tweede operatie was eind augustus bij Compiègne. Op 29 augustus werd de schuur waarin de radiopost van de ploeg was gevestigd, door de vijand aangevallen en in brand gestoken. Terwijl de rest van de S.A.S. ploeg de vijand op afstand hield demonteerde L/C Moyse zijn zender en bracht hem in veiligheid.
Op 15 september werd hij met een officier en twee soldaten bij Utrecht gedropt. De twee andere soldaten ontkwamen naar onze linies maar L/C Moyse bleef met zijn officier Lt. Kirschen meer dan vier maanden achter de vijandelijke linies in Nederland. De omstandigheden waaronder de kleine ploeg leefde waren uitzonderlijk gevaarlijk; de vijand kende hun activiteiten en was naar hen op zoek. Gedurende deze hele periode was L/C Moyse verantwoordelijk voor al het radioverkeer tussen zijn ploeg en de basis van de S.A.S. en verzond en ontving in totaal meer dan 700 berichten. Deze betroffen niet alleen sterkte en bewegingen van de vijand maar ook berichten namens de Ondergrondse en een aantal betroffen de ontsnapping van para’s en hun medevluchters. L/C Moyse heeft een voortdurend hoog peil van technische bekwaamheid getoond en was ook verantwoordelijk voor al het coderingswerk. Ondanks de mentale druk van dit soort werk, waren zijn berichten opmerkelijk vrij van fouten en verdraaiingen.
Het ontegenzeggelijke succes van deze kleine operatie moet grotendeels worden toegeschreven aan de radiotelegrafist zonder wiens vasthoudendheid en plichtsbesef niets had kunnen worden bereikt.
Aanbeveling gedateerd 19 januari 1945; goedgekeurd op 20 maart 1945.
Distinguished Conduct Medal
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met Leeuw en Palm.
Croix de Guerre 1940

Bronnen

Foto