TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Peacock, Edgar Henry William

Geboortedatum:
11 februari 1898 (Nagpur, India)
Overlijdensdatum:
maart 1955
Dienstnummer:
318622
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Bevorderingen:
25 oktober 1941: 2nd Lieutenant
? Major (war sub)
10 januari 1946: relinquishes his commission on appointment to the South Rhodesian Forces.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
Force 136 attached 20 Indian Division
Toegekend op:
16 november 1944
Aanbeveling:
Major Peacock voerde het bevel over een bijzondere groep Burmezen en Kareniërs die kort voor de opmars van de Japanners begon, op 13 maart 1944 op weg werd gestuurd om de route van Yuma naar de Kabaw vallei te observeren. Op 23 maart, de dag voordat deze lange-afstandspatrouille zich zou terugtrekken, werd een van de officieren, Captain J. Gibson, een hele zware man, ernstig gewond door een granaat en moest in kleine etappes en over zeer moeilijk terrein worden meegedragen. Bij aankomst in zijn oude kamp bij de oversteek van de rivier de Yu, ontdekte Peacock, wiens radio al een paar dagen niet werkte, dat de vijand Tamu en Hesin in bezit had genomen en tussen hem en Moreh zat en hij was er niet zeker van hoever onze eigen troepen zich hadden teruggetrokken. Het was van het grootste belang hulp te krijgen voor Gibson die bij de oversteek van de Yu met voedsel en water in een schuilplaats werd achtergelaten terwijl Peacock en zijn mensen, ondertussen sterk vermoeid, zich een weg baanden door de jungle langs de noordelijke flank van Moreh naar Sibong waar hij weer contact maakte met onze troepen. Ondanks zijn enorme vermoeidheid en de effecten van een zonnesteek die hij had opgelopen, was Peacock’s enige zorg de veiligheid en de redding van Gibson. Hij verloor geen tijd om naar Moreh terug te keren en na overleg met de commandant van het garnizoen, verliet hij Moreh dioe nacht met een escorte van Ghurka’s en twee Kareniërs om Gibson op te halen. Op dat moment bevond zich een aanzienlijke vijandelijke strijdmacht, waaronder tanks en artillerie, in het gebied rond Nakala, Tamu en Hesin, maar er was geen nauwkeurige informatie beschikbaar. Zonder te denken aan zijn eigen veiligheid en wetend dat snelheid vitaal was voor Gibson’s veiligheid, leidde hij zijn mensen met succes en onder dekking van de duisternis dwards door Tamu en Hesin naar de oversteek van de Yu en bracht Gibson, die nog in leven was, nog dezelfde nacht veilig terug. Het was geheel te danken aan Peacock’s hardnekkige vasthoudendheid, zijn energie, zijn onzelfzuchtigheid en zijn grote moed dat het leven van Gibson werd gespaard.

WO 373/34/230
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Africa Colonial Forces Section attached Force 136
Toegekend op:
20 september 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
In maart 1945 vormde Lieutenant Colonel Peacock, nadat hij per parachute in vijandlelijk gebied was geland, een groep Karenische guerillas die in het bergachtige gebied ten noordoosten van Pegu onder zijn bevel opereerde. Op 13 april werd hij gewaarschuwd dat een Japanse divisie langs een route dicht bij zijn basis trok. Het doel van de vijand was contact te maken met de zijn hoofdmacht om ons een vitaal vliegveld en een verbindingscentrum te ontzeggen. Binnen 24 uur had Colonel Peacock een aantal wegversperringen opgezet. Gedurende de volgende 10 dagen slaagde hij erin, door een goede leiding over zijn guerillas en een goed gepland aantal verwoestingen, het contact tussen de Japanse troepen te verhinderen.Het doel was nu in onze handen. In deze korte periode schoten de guerillas 114 vijanden dood, vernielden een groot aantal vrachtwagens en bliezen zes bruggen op. De eer voor deze uitstekende prestatie komt voor een groot deel toe aan Colonel Peacock wiens dappere leiding en goed tactisch inzicht factoren zijn geweest die bijdroegen aan het slagen van de hoofdoperatie.

Tweede MC toegekend als gesp.
WO 373/41/10
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Toegekend op:
7 november 1946
Voordracht (algemeen):
"Ter erknning van dapper en onderscheidend optreden terwijl belast met bijzondere operaties in Zuid-Oost-Azië."
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
Royal Artillery 54 Nyassaland Battery attached Force 136
Toegekend op:
25 september 1947
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
In de betreffende periode heeft deze officier, die in februari 1945 met een ploeg per parachute landde in het gebied rond Pyagawpu QB 63, het bevel gevoerd over Operatie Otto die aan de weg tussen Toungoo en Mawchi actief was en plaatselijk dijken heeft opgeworpen waardoor 2.743 vijandelijke soldaten werden gedood en 94 MTs vernietigd. Behalve het verstrekken van veel inlichtingen van grote waarde aan het hoofdkwartier van het 14de en 12de leger, heeft Lieutenant Colonel Peacock leiderschap, organisatorische kwaliteiten en tact getoond bij het omgaan met de plaatselijke bevolking, die hoge lof waardig zijn. Met zijn opmerkelijke moed en vindingrijkheid heeft deze officier een kleine opgejaagde groep binnen twee maanden veranderd in een controlerende macht over een groot gebied.

WO 373/104/88

Bronnen

Foto