TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smethurst, E.H

Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant
Eenheid:
Special Service Battalion (SSB), 11th South African Armoured Brigade, 6th South African Armoured Division, South African Army
Toegekend op:
29 april 1945
Aanbeveling:
Op 23 april 1945, tijdens het oprukken van de voorste tanks van de 1 SBB naar de rivier de Panaro tegenover Finale, werd fanatieke tegenstand ontmoet in de sector L 868855 van Bazooka teams van paratroepen. Lt Smethurst en zijn peloton kregen tot taak de tanks te steunene bij het neerslaan van die tegenstand. Tijdens die actie, waarbij het peloton talloze sluipschutters, Spandau en Bazookanesten voor zijn rekening nam, stelde Lt Smethurst zich met volledige minachting voor eigen veiligheid voortdurend bloot aan vuur wegens het noodzakelijke contact tussen de tanks en zijn voorste mannen. Het was grotendeels aan zijn briljante leiding, zijn voortdurende aanmoedigingen en zijn voorbeeld te danken dat de tegenstand uiteindelijk werd neergeslagen. Tijdens een fel gevecht met een MG nest in een huis raakte hij ernstig gewond maar hij weigerde te worden afgevoerd totdat hij er zeker van was dat alles in orde was en hij de pelotonssergeant een duidelijk beeld van de situatie had gegeven.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto