TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Munro, Ronald Lyell

Geboortedatum:
9 februari 1919
Overlijdensdatum:
28 februari 2002
Dienstnummer:
184295
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Ronald Lyell Munro was student in Oxford toen de oorlog uitbrak en meldde zich vrijwillig bij de Royal Artillery. Hoewel hij erop gebrand was om in actie te komen besteedde hij een groot deel van de oorlog aan training voor de invasie, ondertussen solliciteerde hij naar de functie van Air Observation Post piloot. In april 1943 werd hij aangenomen en leerde vliegen bij de R.A.F. Na vele trainingsvluchten vlogen hij en zijn medepiloten in hun lichte Auster vliegtuigen over het Kanaal naar Normandië. Ze kwamen voor het eerst in actie bij de ondersteuning van de artillerie bij heuvel 112 buiten Caen.
Na de Duitse terugtocht uit Caen trokken ze door Frankrijk en België en daarna naar Nederland, staken de Rijn over Duitsland in en vochten zich naar Hamburg. In die tijd bestond hun taak uit het doen van luchtverkenningen, het observeren van de vijandelijke frontlinie vanuit de lucht en het leveren van noodzakelijke informatie aan de Britse artillerie om hun geschut te richten. In december 1944 kreeg hij het commando over zijn sectie. Op 14 april 1945 kwamen ze in Bergen Belsen aan en zagen de vrijlating van de overlevende gevangenen en het begraven van de doden.
Na de overgave bleef hij in Duitsland, verzorgde luchttransport voor de generaals en handhaafde de orde onder de bevolking. Eind 1945 keerde hij naar Engeland terug en werd begin 1946 gedemobiliseerd. Hij keerde toen naar Oxford terug om zijn studie af te maken.
Na zijn loopbaan, eerst in de Britse Koloniale Dienst en later bij het Ministerie van Defensie (NATO) trok hij zich terug en ging in Schotland wonen. In 2001 werd hij ziek en stierf in februari 2002 in het York Hospitaal op 83 jarige leeftijd.

Carrière:
26 april 1941; Tweede Luitenant
19 februari1949: relinquishes commission, granted honorary rank of Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
653 Air OP Squadron RAF/Royal Artillery
Toegekend op:
11 oktober 1945
Aanbeveling:
Captain Munro heeft zijn sectie met opvallend succes aangevoerd en heeft altijd een voorbeeld gesteld van initiatief en durf.
Dat was bijzonder opmerkelijk tijdens de snelle opmars die volgende op de oversteek van de Rijn. Met zijn gezonde oordeel en door zijn persoonlijke verkenningen in de lucht en op de grond, vaak in gebieden die alleen door onze voorste eenheden waren bereikt, verzekerde hij de tijdige selectie van vooruiitgeschoven landingsgebieden die het zijn sectie mogelijk maakten om tijdens de hele operatie onmiddellijk klaar te staan voor de formatie die door de sectie werd ondersteund.

WO 373/85/346

Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto