TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Land, Addick Adrianus

Geboortedatum:
26 oktober 1911 (Haarlem, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 augustus 1974 (Amersfoort, Nederland)
Dienstnummer:
1939
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

President-direcleur N.V. Rouppe van der Voort, adviseur op economisch en organisatorisch gebied, lid gemeenteraad, wethouder 1967- Amersfoort, lid Prov. Staten van Utrecht 1970-, res. Majoor cav., chef staf Insp. Gen. Landmacht.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Kapitein
Eenheid:
Civil Affairs, Headquarters, XII Corps, British Army
Toegekend op:
februari 1945
Aanbeveling:
Gedurende de hele periode van operaties, uitgevoerd in Nederland door 12 Corps, is het werk van deze officier van grote waarde geweest. Het meeste is in de voorste linies gedaan. Hij heeft in moeilijke omstandigheden altijd grote kalmte en vindingrijkheid getoond. Dat was in het bijzonder het geval in de periode van 10 november tot 8 december 1944. Op 3 december kwam hij bij BLERICK 8909 aan, direct achter de voorste ?? (eenheden), toen aankomst alleen mogelijk was te voet of in een rupsvoertuig en het gevaar van mijnen aanzienlijk was. Meer dan 3.000 inwoners waren achtergebleven maar alle verantwoordelijke bestuursambtenaren waren door de vijand afgevoerd. Evacuatie was noodzakelijk. Dat kon alleen ‘s nachts gebeuren omdat de in- en uitgang voortdurend in de gaten werden gehouden. Deze officier benoemde tijdelijke ambtenaren om bevel te geven tot evacuatie, deze voor te bereiden en uit te voeren. Hij was zelf de belangrijkste motor achter deze groep. Hij werkte onvermoeibaar zes dagen en zeven nachten lang door, onderbroken door mortier- en granaatvuur en vaak binnen gehoorsafstand van de vijand. De geslaagde voltooïng van deze taak was grotendeels te danken aan zijn onzelfzuchtigheid en plichtsbesef.

WO 373/155/280
Member of the Order of the British Empire (MBE)

Bronnen

Foto