TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cook, Cecil Lloyd "Sonny"

Geboortedatum:
30 september 1924 (Fort Myers/Florida, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
3 mei 1997
Dienstnummer:
34 788 137
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Cecil Lloyd Cook ging op 7 juli 1943 in militaire dienst te Camp Blanding, Florida. Hij diende tussen 22 januari 1944 en 29 september 1945 in de Pacific.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
27 oktober 1944
Combat Infantryman Badge
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Staff Sergeant (Sergeant-majoor)
Eenheid:
Headquarters Company, 2nd Battalion, 172nd Infantry Regiment, 43rd Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
6 november 1945
Honorable Service Lapel Button / Honorable Discharge Emblem
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
Headquarters Company, 2nd Battalion, 172nd Infantry Regiment, 43rd Infantry Division, U.S. Army
Toegekend op:
28 september 1945
Aanbeveling:
Wegens dapperheid in actie tegen de vijand bij Metapa op Nieuw Guinea op 15 september 1944. Op die dag was Sergeant Cook verkenner op een zesdaagse patrouille. Toen de patrouille diverse vijanden naderde in een ingegraven positie werden er drie gedood maar een kon nog, terwijl hij zich in de loopgraaf terugtrok granaten naar de ploeg gooien. Omdat hij geen andere manier zag om de vijand eruit te krijgen, klom Sgt. Cook op een boomtak die boven de loopgraaf uitstak maar hij stond ook bloot aan vijandelijk vuur. Toen de Japanner op het punt stond nog een granaat te gooien schoot Sgt. Cook hem dood maar op hetzelfde moment raakte iemand van de patrouille ernstig gewond door een sluipschutter.
De enige manier om de gewonde man snel af te voeren was met behulp van een kanonneerboot op ongeveer 600 meter uit de kust en 2,5 kilometer achter de patrouille. Zonder radioverbinding met de boot meldde Sgt. Cook zich als vrijwilliger om door de branding erheen te zwemmen maar hij kon de boot vanwege de woelige zee niet naar de kust krijgen. In plaats daarvan gebruikte hij een rubberen reddingsvlot en roeide naar de kust, pikte de gewonde man op en roeide met hem terug naar de kanonneerboot. Bij terugkeer naar de kust werd hij door de stroming meegevoerd en kwam op 500 meter voorbij de patrouille aan land. Hij rende toen over het strand terug naar zijn patrouille, ongewapend en in het zicht van de vijand. De grote moed en het heldendom van Sergeant Cook verdienen de hoogste lof.
Silver Star Medal (SSM)

Bronnen

Foto