TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fustec, Le, Luc Jean Andre

Geboortedatum:
16 juli 1917
Overlijdensdatum:
15 februari 2002
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Caporal Chef (Korporaal 1e Klas)
Toegekend op:
14 december 1943
Aanbeveling:
Caporal Chef Luc Jean Lefustec van het Franse leger gebruikte vrijwillig een radiozener in door de vijand bezet gebied, zich volledig bewust van wat hem te wachten stond als hij werd ontdekt.
Hij kwam op 2 juli 1943 per duikboot op Corsica aan in een periode waarin de vijand op grote schaal arrestaties verrichtte. Toen een andere radiotelegrafist gedwongen werd de heuvels in te vluchten hield Caporal Lefustec, met volledige minachting voor zijn eigen veiligheid de enige radioverbinding met zijn basis open totdat het eiland werd bevrijd.
Caporal Lefustec, hardnekkig opgejaagd door de vijand was voortdurend gedwongen de plaats van zijn zender te wisselen. Bij een gelegenheid, toen hij omsingeld was door vijandelijke patrouilles die waren uitgestuurd om hem te vinden lag hij negen uur lang midden in een koppel varkens binnen gehoorsafstand van de ploegen die naar hem zochten.
Caporal Lefustec leverde met zijn zender informatie over vijandelijke opstellingen. Zonder de faciliteiten die hij leverde voor de communicatie met de patriotten op Corsica zou het onmogelijk zijn geweest hun acties voor en na de landing van Geallieerde troepen goed te coördineren.
Gezien het vernuft, de vindingrijkheid en de moed, getoond door Caporal Lefustec adviseer ik dat hij wordt voorgedragen voor een onmiddellijke toekenning van de Distinguished Conduct Medal.

WO 373/94/115
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto