TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacDonald, John Edward

Overlijdensdatum:
1958
Dienstnummer:
NX 34890
Nationaliteit:
Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant)
Toegekend op:
9 mei 1941
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef tijdens de slag om Tobroek op 21 januari 1941. Lt. MacDonald viel met zijn peloton een sterk bezette vijandelijke post aan met daarin een stuk veldgeschut, zes mitrailleurs en omgeven door een diepe anti-tankgracht. Toen de meeste mannen van zijn peloton ongeorganiseerd raakten in de gracht, naderde Lt. MacDonald met een paar mannen de post en viel hem met handgranaten aan. Een mitrailleur opende het vuur en doodde een van de mannen; deze officier ging alleen verder en viel aan met handgranaten. Hij raakte gewond en ging door, raakte nogmaals gewond aan zijn lichaam maar zette zijn aanval door en gooide handgranaten in de stelling. Door het inspirerende voorbeeld en de opmerkelijke moed van deze officier werd de stelling uiteindelijk veroverd.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
6 maart 1947
Aanbeveling:
Wegens uiitzonderlijke prestaties in het veld in het S.W.P. gebied.

Captain MacDonald, die B en C company aanvoerde ging met een FOO pleog en inlandse gidsen op weg om het Japanse divisehoofdkwartier 1600 te overvallen. MacDonald's groep sloop geluidloos naar het hoofdkwartier en verrastte de vijand totaal met de aanval.(Dit was de jacht om de Japanse generaal gevangen te nemen waarvoor Capt. MacDonald werd omderscxheiden met een MiD.)
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto