TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Roach, Horace Arthur Austin

Dienstnummer:
7535247
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
26 Indian Field Ambulance, 5th Indian Infantry Brigade, 4th Indian Infantry Division, British Indian Army
Toegekend op:
24 augustus 1944
Aanbeveling:
Sergeant ROACH toonde opvallende moed, toewijding en initiatief tijdens de gevechten rond Monte Cassino van 20-24 maart 1944.
Als gevolg van vijandelijke tegenaanvallen op 19 maart werd de route waarlangs eerder gewonden van het bataljon werden afgevoerd, door de vijand bezet.
Dit geïsoleerde bataljon had een groeiend aantal slachtoffers aan wie de juiste medische behandeling werd ontzegd. Een medisch officier slaagde erin tot het bataljon door te dringen en kwam terug om te melden dat deze gewonden afgevoerd moesten worden.
Sergeant Roach meldde zich daarom als vrijwilliger om met een geselecteerde ploeg brancarddragers die gewonden terug te brengen. Hiertoe moest hij zich een weg banen over zeer moeilijk terrein waarop elke beweging direct onderhevig was aan vuur van dichtbij van sluipschutters en dat steeds door onze eigen artillerie en die van de vijand beschoten werd.
Gebruik makend van een ochtendmist op op 21 maart en van een gelegd rookgordijn leidde Sgt Roach moedig en vaardig zijn ploeg langs deze route en kwam terug met een aantal van de meer ernstig gewonden en leidde veel van hen die staat waren terug te kruipen of te lopen.
Op 22 maart bood Sgt Roach weer aan dit te herhaleen omdat er nog meer gewonden waren achtergebleven.
Hij volbracht dit weer met succes hoewel hij tijdens de trip tijdelijk door de vijand gevangen werd genomen die hem echter met een waarschuwing tegen herhaling liet gaan vanwege zijn Rode Kruis vrijgeleide.
Als resultaat van de dappere en toegewijde inspanningen van Sgt Roach en zijn vaardigheid en initiatief tijdens twee van die gevaarlijke trips, werden er 70 gewonden met succes uit deze geïsoleerde positie afgevoerd.
Bij al zijn acties tijdens het gevecht toonde hij dezelfde opmerkelijke kwaliteiten van moed, plichtsbesef en voortdurend onder vuur bij zijn pogingen de gewonden te behandelen en af te voeren, zich daarbij onbevreesd blootstellend en zonder enige aandacht voor persoonlijk gevaar.

Uitgereikt op 1 maart 1949 in Buckingham Palace.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen