TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bueters, Martinus (Martien)

Geboortedatum:
17 juni 1922 (Ravenstein)
Overlijdensdatum:
17 maart 1945 (Hamburg-Neuengamme, Duitsland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Rooms Katholieke Begraafplaats Herpen
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Martien Bueters was tijdens het uitbreken van de oorlog werkzaam als fabrieksarbeider in de schoenfabriek RAVO in Ravenstein. In 1942 werd hij in Herpen goedgekeurd voor verplichte dienstplicht. Martien werd verplicht deel te nemen aan de Arbeitseinsatz in 1942, jonge mannen uit Herpen werden in deze lichting naar Duitsland gestuurd voor de aanleg van wegen etc... Als tewerkgestelde in Duitsland is hij samen met zijn broer Piet, aan het einde van de oorlog gevlucht en vlak voor de Nederlandse grens gevangen genomen. Martien is daarop afgevoerd naar het concentratiekamp "Neuengamme" bij Hamburg in Duitsland. Hij kreeg het gevangene nummer: 58010. Na zijn arrestatie kwam hij in de steengroeve,"Aussenkommando" Meppen/Versen, te werken. Dit was een buitenkamp van Neuengamme. Hij moest daar tankgrachten graven in dienst van de Fa. Hochtief. Dagelijks kregen de gevangenen alleen maar soep te eten. Daarom werd er door zijn ouders wekelijks een voedselpakket gestuurd. Vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog was hij sterk afgevallen en verzwakt, hierdoor is hij op 17 maart 1945 in Versen overleden. De familie van Martien is op 26 april 1946 op de hoogte gesteld van zijn overlijden door het Rode Kruis. Op 19 februari 1952 is hij herbegraven op zijn huidige rustplaats in Herpen.

Martien wordt herdacht op het Oorlogsmonument in Herpen. Hier wordt tevens jaarlijks op 4 mei een herdenking gehouden door de stichting "Herpen in Woord en Beeld", voor Martien en de overige oorlogsslachtoffers.
Zijn naam wordt bovendien genoemd in het boek "Nederlanders in Neuengamme". In dit boek is M. Bueters vernoemd op pag. 360 (overleden te Meppen/Versen, Duitsland).

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Victor Thijssen
  • Foto 2: Victor Thijssen
  • - Victor Thijssen
    - Herpen in woord en beeld (1991)
    - Oorlogsgravenstichting