TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shaw, John

Dienstnummer:
221769
Nationaliteit:
Zuid-Afrikaanse (1910-1961, Unie)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary 2nd Lieutenant (Tijdelijk 2e Luitenant)
Eenheid:
2nd Field Company, Royal Durban Light Infantry
Toegekend op:
31 december 1942
London Gazette
Voor de hoogste kwaliteiten van leiderschap, opmerkelijke dapperheid en plichtsbesef tijdens de aanval op de Miteiriya heuvelrug in de nacht van 23 op 24 oktober 1942.
Aanbeveling:
Deze genie officier voerde het bevel over een opruimingsploeg die gedurende de nacht in voortdurend contact met de voorste eenheden onophoudelijk doorwerkte om niet in kaart gebrachte mijnenvelden op te sporen en te ruimen. Gedurende de operatie waarin hij zes openingen maakte door de vijandelijke mijnenvelden, sommige ervan van aanzienlijke onvang, lag hij onder intensief vuur van artillerie en mitrailleurs. De helft van zijn sectie raakte gewond en hij verloor veel van zijn voorraden.
Ondanks zijn zware verliezen en het verborgen gevaar van anti-personeelmijnen en booby traps spoorde hij zijn met zijn persoonlijke voorbeeld en dapperheid zijn afgeslankte ploeg aan tot hernieuwde pogingen. Op die manier was hij een wezenlijke steun voor de infanterie bij het bereiken van hun doelen.
Daarna ruimde Lt Shaw booby traps op die kwistig over zijn terrein verspreid lagen en markeerde ongeruimde mijnenvelden.
Deze officier toonde gedurende de actie persoonlijke moed en vasthoudendheid op het hoogste niveau, zijn mannen tot uiterste inspanningen aanmoedigend en verleende zo de meest opvallende diensten.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto