TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Dijk, van, Adriaan J.

Geboortedatum:
7 oktober 1921
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
2 januari 1950
Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door, na in April 1944 als medewerker te zijn toegetreden tot een belangrijke inlichtingengroep op militair gebied in bezet Nederland, eerst als verkenner en later als sectorleider, tot de bevrijding in Mei 1945 als zodanig werkzaam te blijven. In het bijzonder door herhaalde malen door moeilijk toegankelijke, door de vijand verboden, duingebied binnen weten te dringen, meermalen waardevolle inlichtingen te verschaffen en na tweemaal te zijn gevangen genomen even zovele malen na een of twee dagen met grote list en behendigheid weten te ontsnappen en telkens zijn werk energiek voort te zetten.

Tegelijkertijd als sectorleider zijn gebied goed te beheersen, voor actuele en regelmatige berichtgeving zorg te dragen en zijn taak eerst beeindigd te zien toen de Geallieerden ter plaatse waren. Door dit optreden belangrijke diensten te bewijzen aan de geallieerde oorlogvoering en de Nederlandse Regering.

KB nr 9
Bronzen Kruis (BK)

Bronnen

Foto