TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

MacDonald, Vernon Leo

    Overlijdensdatum:
    november 1966
    Nationaliteit:
    Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

    Biografie

    Hij kwam op 18 jarige leeftijd bij een regiment op Prince Edward Island in Canada en kwam daarna naar Glasgow in Schotland bij het Black Watch Regiment. Hij bleef in Duitsland tot hij 25 jaar oud was. Na zijn dood werd hij door de Black Watch met militaire eer begraven.
    Argyle & Sutherland Highlanders. Gestorven aan ziekte.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Acting Captain (Waarnemend Kapitein)
    Eenheid:
    2nd Battalion, The Sutherland and Argyll Highlanders
    Toegekend op:
    5 januari 1946
    Aanbeveling:
    Deze officier heeft gedurende de hele campagne van Normandië tot aan de Elbe als pelotonscommandant gefungeerd en heeft altijd een uitstekend voorbeeld gesteld van moed en plichtsbesef. Hij heeft zich bijzonder onderscheiden tijden de terugtrekking uit het bruggenhoofd bij Gheel. Zijn peloton was het laatste dat het voorterrein verliet en hij ontdekte dat er een Spandauploeg was doorgedrongen tot op de oever en de oversteek ernstig verstoorde. Lt. MacDonald leidde persoonlijk een sectie om deze post aan te vallen en nadat hij die tot zwijgen had gebracht, bleef hij in positie totdat de rest van het bataljon het kanaal was overgestoken. Lt. MacDonald werd een van de beste patrouilleleiders van het bataljon. Tijdens een patrouille overdag bij Ospeldijk op 9 november leidde hij een groep verkenners naar voren over vlak terrein dat in het zicht en onder vuurbereik van de vijand lag. De enige dekking bestond uit greppels waarvan bekend was dat ze vol met mijnen lagen. Nadat hij zijn patrouille in goede dekking had gebracht ging hij alleen door een van de greppels naar voren tot binnen 30 meter van een huis waarin vanuit de waarnemingspost van de compagnie beweging van de vijand duidelijk kon worden waargenomen. Ondanks de nabijheid van de vijand deed hij een zeer waardevolle verkenning die het mogelijk maakte zonder verliezen er ‘s nachts een waarnemingspost te vestigen in een overzichtelijke positie.
    De getoonde moed en kalmte in deze en veel gelijkwaardige situaties en het tekort aan jonge leiders leidde ertoe dat hij soms een onevenredig groot aantal moeilijke en gevaarlijke opdrachten kreeg. Hij voerde die allemaal met onwankelbare moed en opgewektheid uit en kon zijn troepen altijd inspireren met dezelfde kwaliteiten en met absoluut vertrouwen in zijn vermogen hen te leiden.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto