TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Buunk, Gerrit Bertus (Ben)

Geboortedatum:
4 december 1917 (Boxtel)
Overlijdensdatum:
4 april 1945 (Hattem)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Loenen
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Gerrit Bertus (Ben) Buunk (Boxtel, 4 december 1917) was een Nederlandse verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1936 werd Buunk opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. Hij werd ingedeeld bij het 3e Regiment Veldartillerie en gelegerd op de Chassékazerne in Breda. Na zijn opleiding bij de Artillerie tekende hij een verbandakte voor bepaalde tijd, in de rang van wachtmeester capitulant. Begin augustus 1943 week Buunk uit naar Engeland. Kapitein Jan Marignus Somer, hoofd van het Bureau Inlichtingen (BI) in Londen, benaderde Buunk in december om in Londen opgeleid te worden tot geheim agent.

Radiotelegrafist Raad van Verzet
Buunk werd, na het volgen van de benodigde opleidingen, in de nacht van 5 op 6 juli 1944 boven het Gelderse Laren geparachuteerd. Zijn taak als radiotelegrafist was het onderhouden van radiocontact tussen de Raad van Verzet in Nederland en het BI en de Nederlandse regering in Londen. Buunk werd op 10 februari 1945 door de Sicherheitsdienst (SD) in Vroomshoop gearresteerd en overgebracht naar het huis van bewaring in Zwolle. Op 4 april 1945 werd hij samen met vijf anderen aan de Geldersedijk in Hattem door de SD gefusilleerd. Op 28 juli 1945 werd Buunk met militaire eer, door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten, op de begraafplaats Zuylen te Breda herbegraven.

Kruis van Verdienste
Ben Buunk ontving meerdere onderscheidingen voor zijn optreden. Koningin Wilhelmina verleende hem het Kruis van Verdienste op 20 maart 1944 in Londen. Postuum werd hem in november 1948 de Bronzen Leeuw toegekend. Ook ontving hij de Herinneringspenning Raad van Verzet in het Koninkrijk der Nederlanden van de Brigade Rotterdam.

Op donderdag 15 oktober 2015 werd geheim agent wachtmeester capitulant Ben Buunk op verzoek van de familie met militaire eer herbegraven op het Nationaal Ereveld Loenen. Militairen van het Vuursteuncommando uit ’t Harde droegen hem naar zijn laatste rustplaats in het bijzijn van nabestaanden. De Bergings- & Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) had zorg gedragen voor de overbrenging van de stoffelijke resten naar het Nationaal Ereveld.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wachtmeester
Toegekend op:
20 maart 1944
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wachtmeester
Toegekend op:
1 november 1948
Bronzen Leeuw (BL)

Foto's