Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Briegel, James Stuart

Geboortedatum:
9 maart 1915 (Regina/Saskatchewan, Canada)
Overlijdensdatum:
15 december 1943
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Protestants Kerkhof Dorpskerk Huizum Leeuwarden
Rij: 10. Graf: 4.
Dienstnummer:
R.113427
Nationaliteit:
Canadese (1931-heden, Constitutionele Monarchie)

Biografie

James werd op 9 maart 1915 geboren in Regina Saskatchewan als zoon van Francis James Briegel (Engels) en Bella Niven Briegel-Nicol (Schotse en overleden) uit Olds Alberta. Zijn stiefmoder was Mabel Francis Briegel. Hij had twee broers en een andere broer was al overleden.

Hij was boekhouder en lid van the Church of England en zijn sporten waren honkbal, ijshockey, Canadian football and rugby.

Hij nam op 23 juli 1941 dienst in Edmonton en hij ging vervolgens op 4 november 1942 overzees naar het VK.

James sneuvelde op donderdag 16 december 1943 op de leeftijd van 28 jr. t.g.v. een crash bij Weidum - Wijtgaard ten zuiden van Leeuwarden voor of na een aanval op Berlijn in Duitsland. Het andere gesneuvelde RCAF-bemanningslid was W/O Herbert A. Turner, leeftijd 24 jr. in graf 10-2. De andere gesneuvelde RAF Volunteer Reserve-bemanningsleden waren Sgt Raymond Hughes, leeftijd 19 jr. in graf 10-5 en F/Sgt Thomas W. Pragnell, leeftijd 22 jr. in graf 10-1 en het andere gesneuvelde RAAF-bemanningslid was W/O Raymond K. Saunders, leeftijd 23 jr. in graf 10-3. Het andere gesneuvelde USAAF-bemanningslid F/O William C. Fisher was aanvankelijk begraven in Huizum maar later herbegraven op the Ardennes American Cemetery in Neuville-en-Condroz (BelgiŽ) in graf C-7-50. Het andere RCAF-bemanningslid F/Sgt O.D. Lewis overleefde de crash en hij werd toen krijgsgevangene en hij overleefde de oorlog en het andere RAAF-bemanningslid F/Sgt M.A.T. Brudell overleefde de crash eveneens en hij werd toen ook krijgsgevangene.

Hij staat vermeld met de andere gesneuvelde bemanningsleden op een informatiebord in Huizum.

Hij diende bij the 432 Sqdn Royal Canadian Air Force.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
23 mei 1942
Air Observer Badge

Bronnen