TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schaap, Pieter

Geboortedatum:
18 juni 1903 (Zandvoort)
Overlijdensdatum:
29 juni 1949 (Groningen)
Begraven op:
Tweede Noodbegraafplaats Selwerderhof
Graf: 709.
Dienstnummer:
Politieagent, lid van de NSB
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Pieter Schaap kwam in 1926 bij de Politie in Amsterdam. Hij maakte pas carriére tijdens de oorlog. In 1942 werd hij lid van de NSB en later ook van de Germaanse SS. In januari 1943 werd hij overgeplaatst naar het Bureau Joodse Zaken. Dit bureau hield zich bezig met het arresteren en verhoren van ondergedoken Joden. Schaap heeft meegeholpen aan de arrestatie van meer dan 10.000 Joden. Na Dolle Dinsdag werd Schaap gedetacheerd in Groningen, onder leiding van zijn Amsterdamse chef Kaper. Schaap en de andere Amsterdammers hadden als taak het referaat van Lehnhoff te versterken. De nieuwkomers konden door hun opsporingstechnieken en onbekende gezichten veel arrestaties verrichten. Bij verhoren speelde Schaap vaak een één-tweetje met Kaper. Laatstgenoemde stelde dan op vriendelijke wijze serieuze vragen waarbij Schaap zweeg en met zijn zweep speelde. op zeker moment werd Kaper dan woest en dat was voor Schaap het teken om te gaan slaan en schoppen.
Vlak voor de bevrijding heeft Schaap 10 arrestanten achter elkaar doodgeschoten om indruk te maken op zijn meerderen.
Hij werd na de oorlog ter dood veroordeeld en na afgewezen cassatie en gratieverzoek in 1949 door een vuurpeloton geëxecuteerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!