TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Abdallah, John Edward "Ed"

Geboortedatum:
21 december 1917 (Massachusetts, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
28 oktober 1994 (Fall River/Massachusetts, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
O-733505
Nationaliteit:
Amerikaanse

Biografie

Ging op 1 juli 1941 in dienst in Boston, Massachusetts. Later dienste hij bij de 97th Bombardment Group en beŽindigde de oorlog als Captain. Hij was bommenrichter op de Boeing B-17. Werd in 1943 boven San Giovanni neergeschoten. Overleefde de oorlog en bleef bij de USAF dienen tot hij op 31 juli 961 als Lieutenant Colonel met pensioen ging.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
97th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
21 juli 1943
Voordracht:
"Toegekend voor verwondingen opgelopen tijdens een actie tegenover een gewapende vijand op 16 juli 1943, terwijl hij deelnam aan een bombardementsmissie in Noord-Afrika."

General Orders No. 40.
Purple Heart
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
1st Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
340th Bombardment Squadron, 97th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
1 april 1944
Soldier's Medal (SM)
Aanbeveling:
Wegens heldendom met groot gevaar voor eigen leven en meer dan normale plichtsbetrachting, dienend bij het 340th Bombardment Squadron, 97th Bombardment Group, FIFTEENTH Air Force. Op 16 juli 1943, tijdens een bombardementsvlucht boven noord ItaliŽ werd het toestel door luchtafweer beschadigd en moest een noodlanding op zee maken en Lieutenant Abdallah hielp de bemanning op de vlotten hoewel hijzelf pijnlijk gewond was. Toen hij merkte dat de navigator ontbrak keerde hij naar het snel zinkende vliegtuig terug, ging naar binnen en trof daar de navigator in half bewusteloze toestand aan. Ondanks zijn eigen verwondingen en het feit dat het toestel al bijna onder water was, haalde Lt Abdallah het gewonde bemanningslid op tijd uit het vliegtuig en redde zo zijn leven. Het toestel zonk binnen 90 seconden. Zijn onzelfzuchtige moed en heldendom, zijn kalme oordeel en plichtsbesef op een moment van groot gevaar strekken hem en de strijdkrachten van de Verenigde Staten van Amerika tot grote eer.

Headquarters, 15th Air Force, General Orders No. 157
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
340th Bombardment Squadron, 97th Bombardment Group, U.S. Army Air Forces
Toegekend op:
2 mei 1944
Distinguished Flying Cross (DFC)
Voor buitengewone verdiensten tijdens de deelname aan luchtmissies boven de Middellandse Zee als bombardier van een B-17 vliegtuigtype. Captain Abdallah leidde op 20 oktober 1943 zijn groep in een bombardementsmissie tegen een belangrijke vijandelijk vliegveld in ItaliŽ. Ongunstige weersomstandigheden werden onderweg geregistreerd en het doelwit werd volledig verduisterd door een bewolking. Door middel van uitstekende navigatie wist Captain Abdallah de bommen toch op het doelwit te krijgen. Uit latere foto's is gebleken dat het bombardement uiterst effectief en succesvol was; vijandelijke installaties zwaarbeschadigd en 18 vijandelijke vliegtuigen vernietigd. Door zijn uitstekende professionele vaardigheden, leiderschap en toewijding aan diensplicht, versterkt met zijn persoonlijke gevechtsgeschiedenis van meer dan vijftig succesvolle missies tegen de vijand, is Captain Abdallah een uitstekende voorbeeld voor de Amerikaanse strijdkrachten.

Headquarters, 15th Air Force, General Orders No. 336

Bronnen