TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Vaz Dias, Salomon

Geboortedatum:
1 juni 1904
Overlijdensdatum:
29 juli 1943
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Rusthof
Vak: XII. Graf: 137.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Van beroep auteur/journalist, geboren op 1 juni 1904 te Amsterdam als zoon van kunsthandelaar Jacob Vaz Diaz en Hannah Hamburger, beiden wonende te Londen. Hij was gehuwd met Anna Teréz Munka. Zij woonden te ’s Gravenhage. De overlijdensakte die op 16.11.1945 te Leusden is opgemaakt, geeft als overlijdensdatum 20 juli 1943. Op de steen staat als overlijdensdatum 29.07.1943.
Als lid van het verzet kwam hij terecht in Kamp Amersfoort en werd op 29 juli 1943 op de Leusderheide gefusilleerd. Hij werd van 37 jaar.

Gegevens uit Joods monument: Salomon Vaz Dias was journalist. In de oorlogsdagen van mei 1940 werkte hij als burger bij de Generale Staf. Na de capitulatie was hij in dienst van het Rode Kruis voor het opsporen van vermiste militairen. Hij was tevens lid van de Ordedienst (OD) en medewerker van Het Parool. In de herfst van 1940 voerde hij besprekingen over de mogelijkheden een verbinding te leggen met Londen. Hij kreeg de beschikking over een zender. Een Duitse spion lokte Salomon Vaz Dias naar Frankrijk, waar hij op 30 juni 1942 op het station van Dijon werd gepakt. Via de gevangenis in Scheveningen, het Seminarie in Haaren en de gevangenis in Utrecht, kwam hij terecht in het kamp in Amersfoort.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto: Nechamah Mayer-Hirsch