TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lettink, Heinz Wilhelm "Hans"

Geboortedatum:
23 april 1920 (Osternburg/Oldenburg, Duitsland)
Overlijdensdatum:
7 mei 1944 (Veenendaal, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Schoonhoven
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heinz Wilhelm Lettink verhuisde op zesjarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland en groeide op in Schoonhoven. In 1937 nam hij dienst in het Korps Mariniers en dook onder toen hij werd opgeroepen zich in krijgsgevangenschap te begeven. Ondergedoken in Wageningen nam hij als koerier deel aan de lokale afdeling van de Landelijke Organisatie voor Hulp aan Onderduikers. Na de slag om Arnhem trok hij op 24 september 1944 bij Wageningen over de Rijn maar keerde later weer terug. Op 19 november 1944 werd hij gearresteerd en overgebracht naar de SD-gevangenis in de Rotterdamsche Bank te Velp. Samen met Gijs Numan werd hij ter dood veroordeeld maar Numan kreeg van een politieagent een pistool toegestopt waarmee ze de bewakers wisten te overrompelen. Na hun ontsnapping ging Lettink naar Ede waar hij deel uit maakte van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, als Sectie Commandant B.S-S.G.
Hij kwam op 7 mei 1945 in Veenendaal om het leven tijdens een vuurgevecht met Nederlandse SS leden die zich weigerden over te geven.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto