TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pernass, Manfred Franz Joachim

Geboortedatum:
3 augustus 1921 (Gollnow/Pommeren, Duitsland)
Overlijdensdatum:
23 december 1944 (België)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Lommel
Vak: 24. Graf: 472.
Dienstnummer:
-724-6/Kf.Ers.Abt.3
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Manfred Pernass is een van de drie meest bekende leden van de commando-eenheid 150. Panzerbrigade (Einheit Stiehlau). Geboren in Goleniów, West-Pommern.

Destijds Duits (Gollnow) nu Pools. T.b.v. een aanvraag voor een onderscheiding voor pa Pernass is de loopbaan van zijn vader in het Landesarchiv Brandenburg bewaard gebleven. Daardoor weten we ook wanneer het gezin naar Wusterhausen kwam. Willi Pernass die een administratieve loopbaan ambieerde kwam oorspronkelijk uit Berlijn. Nadat hij 1916 zwaargewond uit de Eerste Wereldoorlog terug keerde kreeg hij 1919 zijn eerste baan als ambtenaar, in de financiële afdeling van Goleniów. Vlak na de geboorte van hun kind vertrok het gezin begin 1922, naar Wusterhausen / Dosse. Het gezin woonde op de "Adolf Hitler Platz". De naam van het Plein veranderde meerdere keren. Eerst "Adolf Hitlerplatz" daarna werd het adres "Roter Platz" en vandaag de dag luid het adres "Am Markt". Het adres zou normaal gesproken niet de moeite waard zijn te vermelden. Het woonhuis , waarin meerdere partijen woonden blijkt een bijzonder juweel te zijn. Het is tot ver buiten de regio bekend als het "Herbst’sch Haus". Het in 1764 gebouwde huis is een beschermd monument . De naam dankt het aan de koopman die het huis in 1917 kocht. Het gebouw werd recent nog gerenoveerd. In het huis zijn tegenwoordig toeristeninformatie , een bibliotheek en een heemkundemuseum te vinden. Binnen de Wusterhausener NSDAP was het echtpaar Pernass behoorlijk actief. Pa Pernass werd in augustus 1932 lid van de partij, zijn vrouw in januari 1933. Manfred was net 18 geworden toen ook hij lid werd in Hitlers partij. Onderzoek in het Landesarchiv Brandeburg bracht naast de activiteiten van het echtpaar Pernass ook aan het licht hoe leden van de SA ( Sturmabteilung) en burgermeester Köhler , die tevens NSDAP-Ortsgruppenleiter was, elkaar het leven zuur maakten. Willi Pernass, die blijkens de documenten een intimi van bürgermeester Köhler was, is dat allemaal niet in de koude kleren gaan zitten. Op 05.02.1944 werd Willi Pernass dodelijk getroffen door een hartinfarct.

In het Landesarchiv van Brandenburg werd slechts één document gevonden dat betrekking had op Manfred Pernass. In een korte brief werd Direkteur Wegner verzocht Manfred Pernass van 07. tot 15 september (1938) van het onderwijs vrij te stellen aangezien Manfred als marsdeelnemer voor de Reichsparteitag (Nürnberg) was aangemerkt. Dr. Richard Wegner was directeur van de "Jahn-Schule" in Kyritz. Destijds een Oberschule voor jongens, nu een Gymnasium. In hoeverre beide schooltypes met elkaar te vergelijken zijn laten we hier in het midden.

Over de militaire loopbaan van Manfred Pernass is bekend dat hij sinds 1939 dienst deed, beginnend bij een Kraftfahr-Ersatz-Abteilung. De meeste tijd deed hij dienst bij een Nachrichtenabteilung.
Ook in dit geval moeten 2 bronnen worden geraadpleegd. Enerzijds de Deutsche Dienststelle in Berlijn, anderzijds een US-report. In dit report staat dat Manfred Pernass bij de 3. Kompanie der 4. Nachrichten-Ersatz-Abteilung (Chemnitz) zat voordat hij als vrijwilliger zijn ondergang tegemoet ging. Het report dat ook weergeeft hoe hij en zijn teamgenoten (Günther Billing en Wilhelm Schmidt) werden gepakt is te lezen op de site, zie bronvermelding onderaan. Het bij Aywaille opgepakte team werd voor lopende camera geëxecuteerd. Volgens het Report of Burial was het tijdstip van de executie 14.00 uur. De beelden van de executie zijn wijd verspreid op internet en in de literatuur te vinden. Ander fotomateriaal van Manfred Pernass is niet gevonden, ook binnen de familie zijn geen foto’s van hem of zijn ouders te vinden. Soms duikt op internet en in de literatuur een foto op die 2 Duitse spionnen als krijgsgevangene toont. Gekleed in dikke winterjassen staan de 2 spionnen voor een poort, bewaakt door 2 gewapende MPs. De bewering dat een van de afgebeelde krijgsgevangenen Manfred Pernass is klopt niet. De afgebeelde krijgsgevangene heeft een snor en draagt een flinterdunne bril. Wie de foto’s van 23.12.1944 goed bestudeerd kan vaststellen dat Manfred Pernass geen snor draagt en evenmin een bril. De foto toont 2 leden van de groep die op 30.12.1944 geëxecuteerd werd.

Gerelateerde video's

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto

Thema's