TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mandl, Maria „die Bestie" (SS-Helferin)

    Geboortedatum:
    10 januari 1912 (Münzkirchen, Oostenrijk-Hongarije)
    Overlijdensdatum:
    24 januari 1948 (Montelupich gevangenis, Krakow, Polen)
    Dienstnummer:
    SS-Nr.: // NSDAP-Nr.: 8.920.045
    Nationaliteit:
    Oostenrijks (1938-1945, Reichsgau)

    Biografie

    Maria Mandl (10 januari 1912 in Münzkirchen, Opper-Oostenrijk – 24 januari 1948 in Krakau) was een Oostenrijkse opperwachter in het vrouwenlager van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau en het concentratiekamp Ravensbrück. Zij geldt als verantwoordelijke voor de dood van duizenden vrouwelijke gevangenen. Mandl werd op 24 januari 1948 als oorlogsmisdadiger in Krakau opgehangen.

    Leven
    Maria Mandel, dochter van een meester schoenmaker zat op de Volkschule en was daarna als zelfstandige werkneemster werkzaam. Later hield ze zich kort in het buitenland (in Zwitserland) op en vanaf 1937 werkte ze bij de Oostenrijkse post. In september 1938 verhuisde Mandl naar München.

    Mandl werd op 15 oktober 1938 opzichter van het concentratiekamp Lichtenburg in de provincie Sachsen. Dit was één van de eerste concentratiekampen in Duitsland. Ze werkte daar met ongeveer vijftig andere vrouwen die allemaal net als zij lid waren van de SS. Op 15 mei 1939 werd zij met de andere vrouwelijke wachters bij het net geopende concentratiekamp Ravensbrück bij Fürstenberg werkzaam. Hier werkte zij eerst als Kommandoführerin. In het begin van het jaar 1940 werd zij arrestatie opzichter in het cellengebouw. In april 1942 werd ze tot opperopzichter gepromoveerd. In het concentratiekamp bewaakte ze de dagindeling en de vrouwelijke opzichters die onder haar werkzaam waren. Onder haar leiding moesten gevangenen lijden onder stok en zweepslagen. Zij zocht ook vrouwen uit voor medische experimenten.

    Begin oktober 1942 werd Mandl die vanaf 1 april 1941 lid van de NSDAP was opvolgster van Johanna Langefeld in het concentratiekamp Auschwitz. Ze leidde als Arbeitsdienstführerin (met de taken van Oberaufseherin) samen met Schutzhaftlagerführer Franz Hößler het vrouwenlager. Daar stond ze algemeen bekend als "het beest". Ze zocht gevangenen uit die in de gaskamers moesten sterven en ze maakte deel uit van mishandelingen.

    Mandl was de grondlegger van het bekende "Mädchenorchester" van Auschwitz dat met zijn muziek apellen, veroordelingen en transporten van gevangenen moest begleiden. Mandl ontving het Kriesverdienstkreuz tweede klasse. In november 1944 werd ze naar het Außenkommando in Mühldorf een buitenlager van het concentratiekamp Dachau verplaatst. Haar opvolgster in Auschwitz werd Elisabeth Volkenrath.

    In mei 1945 vluchtte Mandl uit Mühldorf naar de Alpen. Snel daarna dook ze op in haar geboorteplaats Münzkirchen. Haar vader weigerde haar het verblijf in het ouderlijkhuis daarop volgend zocht ze bij haar zus in het nabijgelegen Luck (gemeente Schardenberg) onderdak. Op 10 augustus 1945 werd ze door Amerikaanse soldaten gevangen genomen en verhoord. Ze werd daarbij als intelligent en gruwelijk tegelijkertijd omschreven. Na haar uitlevering aan Polen in september 1946 werd Mandl op 22 december 1947 door het Oberste Volkstribunaal in het Krakause Auschwitzproces ter dood door middel van ophanging veroordeeld. Bij dit oordeel werd opnieuw haar gruwelijkheid betoond: "De aangeklaagde mishandelde zowaar de gevangenisvrouwen die door haar selectieproces al ter dood veroordeeld waren.

    De Poolse Stanislawa Rachwalowa die als gevangene van Maria Mandl in het concentratiekamp Auschwitz werd mishandeld bevond zich als politieke gevangene van het Poolse regime in één van de cellen naast die van Maria Mandl en Therese Brandl. Zij sprak voldoende Duits om voor deze vrouwen te vertalen. Ze beschrijft het laatste treffen met de beide ter dood veroordeelden massamoordenaars. Ze hadden enkele dagen voor de voltrekking van hun straf om vergeving gebeden.
    Op 24 januari 1948 werd Mandl in de Krakause Montelupich gevangenis geëxecuteerd. "Lang leve Polen" zouden haar laatste woorden zijn geweest voordat ze werd opgehangen. Haar lichaam werd aan geneeskunde studenten beschikbaar gesteld.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Bronnen

    • - Perpetrating the Holocaust: Leaders, Enablers, and Collaborators
      - Eva Fiolet (vertaling)