TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Duxbury, John Noel

Dienstnummer:
66225
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
1st Battalion The East Lancashire Regiment
Toegekend op:
24 januari 1945
Aanbeveling:
Deze officier kwam in juli 1944 naar Frankrijk als compagniescommandant en maakte zich verdienstelijk tijdens de gevechten in Normandië tot aan de Zak van Falaise waar hij aan zijn been gewond raakte en werd afgevoerd naar Engeland.
Op 17 januari 1945 kwam hij naar BLA terug in dienst met zijn bataljon en voerde weer het bevel over een compagnie gedurende de gevechten in het Reichswald, de oversteek over de Rijn, de Aller en de Elbe tot aan het staken van de vijandelijkheden afgelopen maand.
Hij is onder vuur volkomen onverstoorbaar. Bij elke gelegenheid in actie is hij voor zijn compagnie een uiterst dapper voorbeeld van leiderschap en agressieve vastberadenheid geweest. Tijdens de gevechten in Ibbenburen (Kaartreferentie 0999) nam hij het op tegen een vijand bestaande uit een onderofficiers- en een officiersschool. Gedurende meer dan 48 uur lag de compagnie voortdurend onder vuur van een vijand die met fanatieke vastberadenheid vocht tot de laatste man en de laatste kogel. Steeds weer leidde Major Duxbury persoonlijk ploegen om huizen uit te kammen tegen diverse versterkingen totdat de linie aan het Weser-Eemskanaal werd bereikt. Zijn compagnie leed zeer zware verliezen maar hij bereikte zijn doel.
Daarna, tijdens de oversteek van de Aller leidde hij zijn compagnie weer met grote verdienste tegen een getalsmatig sterkere vijand en ging van succes naar succes. Geen enkele maal faalde deze officier in het veroveren van zijn doel. De verdienste waarmee de inspanningen van de compagnie altijd gepaard gingen, is grotendeels te danken aan de onvermoeibare opgewektheid en agressief leiderschap dat deze officier onder alle omstandigheden en ondanks alle moeilijkheden heeft getoond.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto