TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Halliday, Corrie Alexander

Geboortedatum:
25 augustus 1918 (Worthing/Sussex, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
113437
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

November 1937 kwam hij bij de Territorial Army met het Inns of Court Regiment in Londen; in 1939 aanstelling verkregen bij de 101 Officer Cadet Training Unit op Sandhurst; in januari 1940 aanstelling vekregen tot 2nd Lieutenant bij de 11th Hussars.
Op 13 jnauri 1940 geplaatst bij het 51st Training Regiment, Royal Armoured Corps op Catterick; voegde zich op 7 april bij het 40th Royal Tank Regiment voordat hij naar Egypte ging om zoch bij het 11th Hussars daar te voegen.
In 1940 bevorderd tot Troop commander en deed tijdens de campagne in de Westelijkew Woestijn aanvallen op Italiaanse posities.
Op 25 september 1941 aangesteld als Aide de Camp van de commandant van 30 Corps in het Midden Oosten maar legde die aanstelling neer toen hij op 28 oktober 1941 benoemd werd tot Aide deCamp van de commandant van 13 Corps.
Op 27 mei 1942 als vermist opgegeven in actie bij Tobroek, bevestigd als krijggevangene en werd uiteindelijk aan het einde van de oorlog op 18 mei 1945 gerepatrieërd uit een gevangenenkamp.
Op 23 augustus 1945 werd hij teruggeplatst bij het 11th Hussars dat toen in Duitsland lag, koos op 14 maart 1946 vrijwillig voor nog twee jaar dienst; op 7 januari 1947 volgde hij een cursus op een Franse militaire school; op 30 april 1947 werd hij toegevoegd aan het Lanarkshire Yeomanry als adjudant en werd kort daarna uit de dienst ontslagen.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
11th Hussars (Prince Albert's Own), 7th Armoured Division
Toegekend op:
30 juli 1940
Aanbeveling:
Hij werd laat in de middag van 14 juni 1940 voor een verkenning achtergelaten ten westen van Bardia en ten oosten van Sidi Aziz. Hij zag een colonne van 23 lichte tanks en een paar vrachtwagens die van Bardia naar Sidi Aziz reed. Hij kwam naar voren om te proberen een vrachtwagen te veroveren maar acht lichte tanks maakten zich uit de colonne los en vielen hem aan. De groep van 2nd Lieutenant Halliday schakelde een van de tanks uit en dwong de rest zich terug te trekken. Zijn brutaliteit, vurigheid en zijn vaardigheid om met zijn pantserwagens een veel grotere groep vijandelijke lichte tanks aan te vallen vormden een grote aanmoediging voor zijn mannen en hij verzamelde informatie die van grote waarde bleek voor latere operaties.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
11th Hussars (Prince Albert's Own), 7th Armoured Division
Toegekend op:
25 april 1941
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Op 9 december 1940 viel de groep vam 2nd Lieutenant Halliday de vijand aan in zijn stellingen bij Alam-El-Hamid en nam 400 man gevangen. Op 11 december kreeg hij bevel positie in te nemen dicht bij de weg tussen Buq Buq en Sollum om terugtrekking door de vijand te verhinderen. Bij aankomst kwam hij al snel in actie tegen een terugtrekkende colonne. Hij veroorzaakte vele verliezen en maakte een groot aantal gevangenen waaronder een groep die in vreachtwgwns aan kwam rijden en twee Breda anti-tankkanonnen in stelling brachten. Ondertussen hadden grote groepen vijanden zich teruggetrokken of trokken zich terug, allemaal volledig bewapend en in redelijk goede orde. Veel anderen waren de weg afgegaan richting het nooren. 2nd Lt Halliday stuurde zijn groep evenwijdig langs de weg en na ongeveer 10 kilometer, toen hij de vijandelijke verdediging bij Halfaya naderde, passeerde hij de kop van de vijandelijke colonne en slaagde erin die te stoppen. Door deze dappere actie, vastberadenheid en moed overmeesterde hij deze grote colonne, stelde infanterie, vrachtwagens en drie livhte tanks buiten gevecht en slaagde erin hen te ontwapenen en over de weg terug te brengen naar zijn oorspronkelijke positie. Daar probeerden nog meer vijanden die nog gewapend waren naar het westen terug te trekken en vanm de weg af naar het noorden te gaan. Die terugtrekking werd ook tegengehouden en onder controle gebracht en zo werden nog honderden vijanden gevangen genomen en ontwapend, dank zij 2nd Lt Halliday die noodzakelijkerwijs met groot persoonlijk gevaar uit zijn wagen moest stappen om de offricieren uit de groepen te halen en inderdaad vielen er een paar schoten. De acties van de ploeg van 2nd Lt Halliday veranderde een terugtrekking ongewijfeld in een vlucht maar hij slaagde erin te voorkomen dat ze op een paar na allemaal ontsnapten. Door zijn dapperheid, vindingrijkheid en zijn persoonlijk voorbeeld werd drie to vierduizend man gevangenen genomen en een grote hoeveelheid oorlogsmateriaal buitgemaakt en zonder verliezen in het donker over een afstand van enkele kilometers teruggebracht, alles dank zij 2nd Lt Halliday.

Tweede MC toegekend als gesp.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Honorary Major
Toegekend op:
18 februari 1949
Efficiency Medal / Territorial Decoration

Bronnen

Foto