TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Norris, James William

Overlijdensdatum:
16 november 2009 (Cardiff/Wales, Groot-Brittannië)
Dienstnummer:
1411327
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 61 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
30 november 1943
Aanbeveling:
Deze vlieger was boordwerktuigkundige van een vliegtuig dat was uitgestuurd voor een aanval op Düsseldorf. Kort na het passeren van de vijandelijke kust werd het toestel door een jager aangevallen en liep schade op. Een paar minuten later viel een tweede jager aan. De bommenwerper werd door een regen van kogels geraakt. De voorruit ging kapot, de radio en andere belangrijke apparatuur werd vernield en het zuurstofsysteem raakte onbruikbaar. De piloot, de radiotelegrafist en de boordwerktuigkundige raakten gewond en de navigator werd gedood. Het toestel werd moeilijk bestuurbaar maar ondanks dat vloog de piloot door naar het doel en werd daarbij enorm geholpen door Sgt Norris wiens grote inspanningen onbetaalbaar waren.
Kort nadat het doel met succes was gebombardeerd viel de piloot flauw vanwege zijn verwondingen. Sgt Norris nam de besturing over en slaagde erin, soms geholpen door een ander bemanningslid, de beschadigde bommenwerper naar dit land terug te vliegen. Toen er een vliegveld in zicht kwam slaagden Sgt Norris en zijn kameraad erin de half bewusteloze piloot weer zover bij te brengen dat hij het over kon nemen en een veilige landing maken. Pas toen vertelde Sgt Norris dat hij aan zijn arm was gewond. Onder omstandigheden van groot gevaar toonde deze vlieger moed, kracht en vastberadenheid van het hoogste niveau.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto