TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stuart, Frederick John

Geboortedatum:
1922
Overlijdensdatum:
20 december 1943
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Rheinberg
Vak: 10. Rij: E. Graf: 9-13.
Dienstnummer:
658038 (NCO)/158306 (Officer)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog was Frederick Stuart secretaris van een advocaat. Hij werd in 1941 overgeplaatst vanuit de Royal Artillery. Tijdens een vlucht naar Frankfort op 20 en 21 december 1943 raakte hij vermist.
Bevorderingen:
? Flight Sergeant
4 april 1943: Pilot Officer on Probation (emergency)
4 oktober 1943: Flying Officer (war sub)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 426 (Thunderbird) Squadron, Royal Canadian Air Force
Toegekend op:
19 november 1943
Aanbeveling (gedateerd 23 oktober 1943 toen hij 20 operationele vluchten (122 uur) had gemaakt):
Tijdens de aanval op Leipzig in de nacht van 20 oktober 1943, was Flight Sergeant Stuart gezagvoerder van een Lancaster die tweemaal door vijandelijke nachtjagers werd aangevallen. De eerste aanval kwam op weg naar het doel van een Messerschmitt Bf 109. De aanval werd doorgezet en de bommenwerper kreeg enkele voltreffers van kanon- en mitrailleurvuur die ernstige schade veroorzaakten en waardoor de rugschutter gewond raakte. Na vier aanvallen werd de Bf 109 gedwongen de aanval af te breken vanwege de knappe ontwijkende acties van F/Sgt Stuart. Hij lag net weer op koers toen een Junkers Ju 88 aanviel. De piloot ontweek nog eens drie aanvallen; met zijn superieure vliegkunst wist hij de aanvallen op zijn kreupele bommenwerper te ontlopen. Ondanks zware schade, waaronder een verbrijzelde cockpit en koepels, doorzeefde brandstoftanks, een beschadigd hydraulisch systeem, de navigatie apparatuur vernield en een schutter gewond, besloot de piloot zijn missie te voltooien en zette weer koers naar het doel. Na het primaire doel met succes te hebben gebombardeerd vloog F/Sgt Stuart zijn lamgeschoten bommenwerper naar de basis terug en maakte een veilige landing.
Door dit vertoon van aanvalslust, dapperheid en superieure vliegkunst onder grote moeilijkheden werden vliegtuig en bemanning ongetwijfeld gered. Ik acht dit plichtsbesef en dappere optreden een toekenning van de Conspicuous Gallantry Medal meer dan waard.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto