TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Bouman, Otto

Geboortedatum:
11 september 1920 (Groningen, Nederland)
Overlijdensdatum:
2 februari 1949 (Groningen, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Selwerderhof
Vak: 1. Rij: 6. Graf: 381.
Dienstnummer:
Landwacht
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Oomke Bouman groeide op in een gezind dat NSB idealen aanhing. Hij was voor de oorlog lid van de Nationaal Socialistische Nederlandse Arbeiders Partij, net zo lang tot deze partij in 1941 door de Duitsers verboden werd. Hij kwam eind 1943 in aanraking met de opgerichte Landwacht en werd lid van deze organisatie. Doordat de provinciale top niet uitblonk in organisatorische talenten, lukte het Bouman om een vrij hoge positie te bemachtigen als Opperschaarleider.
De SD deed in drukke perioden graag een beroep op de Landwacht, want onder hen waren vele mensen die goed op de hoogte waren van de regio en hun bewoners.
Zo speelde Bouman een rol bij de arrestatie van de bekende Groningse verzetsman Reinder "Bob" Houwen. Bouman vermoordde samen met een Nederlandse SD chauffeur een collega van zijn vader, die zijn vader bespotte om zijn NSB-sympathieën. Kort daarna wilde Bouman graag een verhoor van een verdachte bijwonen uit "nieuwsgierigheid". Hij sloeg de verdachte bijna dood en de toegang werd hem voortaan ontzegd. Na de bevrijding kreeg Bouman de doodstraf.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto