TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Casson, John

Geboortedatum:
20 november 1922 (Sea Scale-Whitehaven/Cumberland, Groot-BrittanniŽ)
Overlijdensdatum:
27 mei 1944 (239 Air Wing Hospital, ItaliŽ)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Minturno
Vak: IV. Rij: A. Graf: 16.
Dienstnummer:
778890 (NCO)/160186 (Officer)
Nationaliteit:
Rhodesische (1923-1980, Britse Kolonie)

Biografie

Pilot Officer John Casson, piloot van een P-40 Kittyhawk uit Salisbury, Zuid-RhodesiŽ volgde zijn opleiding aan de Plumtree School. Als Sergeant Pilot bij de Desert Air Force voerde hij begin 1944 anti-scheepvaart en grondaanvalsmissies uit bij No. 250 (Sudan) Squadron tijdens de slag om Rome. Hij was de broer van William Henry Casson.

Bevorderingen:
? Flight Sergeant
16 mei 1944: Pilot Officer on Probation (emergency)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Sergeant (Sergeant-vlieger)
Eenheid:
No. 250 (Sudan) Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
23 juni 1944
Aanbeveling:
Op een morgen in mei 1944 nam deze vlieger deel aan een aanval op een knovooi vrachtwagens op de weg tussen Alatri en Frosinone. Ondanks zwaar tegenvuur zette Flight Sergeant Casson zijn aanvallen met grote vastberadenheid door. Terwijl hij voor de tweede keer over het doel vloog werd zijn toestel door een granaat getroffen. F/Sgt Casson raakte ernstig gewond aan zijn dij. Hoewel verzwakt door bloedverlies en shock vloog deze dappere piloot zijn toestel terug naar de basis. Vanwege zijn uitputting kon hij een van de roerpedalen niet bedienen, niettemin maakte hij een veilige landing. Toen hij uit de cockpit werd gehaald stortte F/Sgt Casson in. Deze vlieger toonde moed, kracht en plichtsbesef van het hoogste niveau.

Casson werd aanbevolen voor een Victoria Cross door Christopher Lee, die in de buurt was gestationeerd als inlichtingenofficier met 260 Squadron RAF.
Conspicuous Gallantry Medal (CGM)

Bronnen

Foto's