TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jones, Edward Harral

Geboortedatum:
23 oktober 1894
Overlijdensdatum:
30 januari 1985
Dienstnummer:
0-10847
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Rang: U.S. Schout-bij-Nacht

Militaire carriere:
1917:U.S. Naval Academy at Annapolis
December 1940: CO, Fleet Sound School
21 januari 1944 - januari 1945: CO, U.S.S. Augusta (CA-31)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
Fleet Sound School Squadron, Fleet Sound School, U.S. Navy
Toegekend op:
17 januari 1944
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Legion of Merit toe te kennen aan Captain Edward Harral Jones (NSN: 0-10847), United States Navy, wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als Commandant Fleet Sound School Squadron en Fleet Sound School, Key West, Florida. Captain Jones stichtte in december 1940 de Fleet Sound School met energiek plichtsbesef, onvermoeibare en vurige inspanningen, helder intiatief en visie, intelligente voorbereiding, een grondige kennis van zijn taak en inspirerend leiderschap en ontwikkelde de school tot de huidige hoge graad van doelmatigheid en droeg daarmee aanzienlijk bij aan de successen van de Verenigde Staten in de anti duikbootoorlog door het leveren van getraind personeel aan vaartuigen betrokken bij een dergelijke oorlogvoering. De opmerkelijke uitvoering van zijn taak in deze periode strekt Captain Jones en de Amerikaanse Marine tot grote eer.

Commander in Chief Atlantic: Serial 249
Legion of Merit - US Military
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Augusta (CA-31), 8th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
15 december 1944
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Silver Star toe te kennen aan Captain Edward Harral Jones (NSN: 0-10847), United States Navy, wegens opvallende moed en onverschrokkenheid in actie as commanderend officier van de U.S.S. Augusta (CA-31) tijdens de Geallieerde invasie in zuid Frankrijk in augustus 1944. Op 19 augustus, opererend ruim binnen bereik van vijandelijke kustartillerie, leidde Captain Jones met vertoon van opmerkelijke professionele deskundigheid en onbevreesde vastberadenheid een zware kruiser en een slagschip in een grondige verkenning van de formidabele batterijen bij Saint Mandrier in de Baai van Toulon en vuurde met verwoestend effect op deze belangrijke vijandelijke positie. Bij volgende gelegenheden, onder intens vuur van zware kustverdediging gaf hij vuur ter ondersteuning van Geallieerde troepen met als resultaat de verwoesting van een vijandelijk hoofdkwartier, het uiteen jagen van vijandelijke troepenconcentraties en het uitschakelen van batterijen voor de kustverdediging.
Zijn aggressieve en felle leiding bij de uitvoering van bombardementen op de kust droeg aanzienlijk bij aan het vestigen van een bruggenhoofd en aan de snelle voortgang van de Geallieerde legers bij de aanval op en de uiteindelijke verovering van de havens van Toulon en Marseille. De uitzonderlijke moed, de onverschrokken en vastberaden acties en het opmerkelijke plichtsbesef getoond door Captain Jones pasten binnen de hoogste tradities van de Marine van de Verenigde Staten.

Commander 8th Fleet: Serial 5918
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Augusta (CA-31), 12th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
24 januari 1945
Silver Star Medal (SSM)
Aanbeveling:
De President van de Verenigde Staten van Amerika heeft het genoegen een Gold Star in plaats van een tweede Silver Star toe te kennen aan Captain Edward Harral Jones (NSN: 0-10847), United States Navy, wegens waardevolle uitvoering van zijn taken tijdens de aanval op de kust van Normandië op 6 juni 1944. Captain Jones voerde tot 1 juli 1944 het commando over het vlaggenschip van de commandant Western Naval Task Force. De bevelvoerend generaal van het hoofdkwartier Amerikaanse 1ste leger vestigde zich op de kust. Tijdens de aanval en volgende operaties ging hij vaardig met zijn schip om en droeg daarmee bij aan de succesvolle voltooïng van de missies van de betrokken commandanten van land- en zeemacht. De U.S.S. Augusta voerde diverse beschietingsmissies uit. Zijn acties pasten voortdurend binnen de hoogste tradities van de Marine van de Verenigde Staten.

Commander 12th Fleet: Serial 1031
--
Gold Star in lieu
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Augusta (CA-31), U.S. Navy
Commander of the Order of the British Empire (CBE)

Bronnen

Foto