TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Grambor, Stanislaw

Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sierzant
Eenheid:
Provost Coy, 8th Polish Rifle Battalion, 3rd Polish Infantry Brigade, 1st Polish Armoured Division, Polish Armed Forces in the West
Sinds de divisie in actie is gekomen, was sergeant Grambor als M.P. aan het 8e Infanteriebataljon verbonden. Wanneer normale communicatiemiddelen door vijandelijk vuur verbroken waren, heeft hij onder moeilijke omstandigheden orders van zijn commandant aan het Company Commanders afgeleverd. Sergeant Grambor was één van de eerste die op 28 oktober 1944 Breda introk. Onder zware omstandigheden wist hij draadloze radio aan een afgesneden compagnie te leveren.
Op 30 oktober 1944 was het 8e Infanteriebataljon verwikkeld in zware strijd om een bruggenhoofd aan het Markkanaal. Sergeant Grambor stak twee keer onder zwaar vijandelijk vuur dat kanaal over om een order van zijn CO aan het Company Commander af te leveren, wat resulteerde in een verbeterde positie voor het bataljon. Deze N.C.O. heeft uitzonderlijke moed getoond tijdens deze gehele actie.
British Empire Medal (BEM & EGM)

Bronnen

Foto