TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Egan, Bernard Mary

Dienstnummer:
159715
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Chaplain to the Forces, 4th Class
Eenheid:
Battalion Headquarters, 2nd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
23 maart 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Husky
Aanbeveling:
Wegens opvallende dapperheid en plichtsbesef. Sinds hij in februari 1943 bij dit bataljon kwam heeft Captain Egan zijn plicht als bataljonsaalmoezenier moedig en vastberaden gedaan. Tijdens de felle gevechten in de noordelijke sector in Tunesië in maart 1943 was hij vaak in de voorste gelederen te vinden, onder zwaar vuur de gewonden troostend en alle manschappen aanmoedigend.
In de nacht van 13 op 14 juli nam deze officier deel aan een landingsoperatie ten zuiden van Catania op Sicilië en kwam tussen vijandelijke stellingen neer op een aantal kilometers van de rest van het bataljon. Hij verzamelde een klein groepje parachutisten. Na in dekking te hebben gelegen in de onmiddellijke nabijheid van Duitse stellingen wist hij met zijn groep eruit te komen. Met koelbloedig leiderschap en intiatief leidde hij die door moeilijk terrein en door de vijandelijke linies, uiteindelijk bereikte hij met zijn hele groep Britse posities.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto