TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Rutherford, John

Dienstnummer:
122030
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Captain Rutherford nam deel aan de slag om Arnhem in september 1944. Hij werd krijgsgevangen gemaakt en verbleef voor de rest van de oorlog in Oflag 79. John Rutherford heeft in krijgsgevangenschap en daarna zich ook verdienstelijk gemaakt. Hij was onder andere betrokken bij onderzoek naar de dood van de Canadese krijgsgevangenen John Decoine, Robert Consterdine, Joe Giguire, Steven Motkaluk, James Thomas en de Australiër Joe Brydon. Zij verbleven in de omgeving van Ettringen, toen ze door de Amerikanen werden bevrijd - zij raakten vergiftigd door methylalcohol.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
16 Parachute Field Ambulance, 3rd Parachute Battalion, 1st Parachute Brigade, 1st Airborne Division, British Army
Toegekend op:
23 december 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Fustian
Aanbeveling:
Op 13 juli 1943 was deze officier springmeester van een vliegtuig van het 3de bataljon parachute regiment toen het bataljon tijdens operatie Fustian boven Sicilië werd gedropt. Na door zwaar luchtafweervuur te zijn gevlogen, wierp het toestel zijn lading dicht bij de buitenring van de verdediging van het vliegveld van Catania af op ongeveer 5 kilometer van het doel van het bataljon. Zonder aarzelen bracht hij zijn groep bijeen en voerde die zonder oponthoud naar het doel. Gedurende de gevechten die op 14 juli ontstonden in de buurt van de Primosolebrug toonde hij grote moed bij het verzorgen van de gewonden. Twee keer onder zwaar artillerievuur hield hij toezicht op de verplaatsing van de verbandpost van het regiment en uiteindelijk, toen een terugtrekking noodzakelijk was, trok hij zelf pas terug nadat alle gewonden, die niet konden worden vervoerd, naar een veilige plek waren gebracht. Zijn optreden tijdens de actie vormde een inspiratie voor allen.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto