Ridler, Derek Hughes

Geboortedatum:
1 september 1916
Overlijdensdatum:
september 2002
Dienstnummer:
104446
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
16 Parachute Field Ambulance
Toegekend op:
23 december 1943
Samenvatting:
Aanbeveling:
In de nacht van 13 juli 1943 landde Captain Ridler per parachute bij de Ponte Primosole (Kaartref. ItaliŽ 1:25000, Catania zuid Blad 270 III, ZW -ZO 943675) Hij leidde zijn groep met hun zware uitrusting op een karretje over zes kilometer moeilijk terrein. Hij ging met een soldaat de boerderij binnen die was uitgekozen als verbandpost en nam 20 Italianen gevangen die binnen zaten. Hij zette zijn mannen en de gevangen aan het werk om de verbandpost in te richten en ging zelf op weg om contact te maken met andere eenheden. Twee dagen lang werkte hij onder vuur in de verbandpost en bracht patiŽnten onder narcose voor twee chirurgen. Het was aan zijn initiatief en dapperheid te danken dat de verbandpost werd opgezet en aan zijn plichtsbesef dat operaties konden doorgaan, zelfs toen de post door de vijand onder de voet werd gelopen.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Major (Waarnemend Majoor)
Eenheid:
Army Dental Corps
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Mentioned in Despatches
Samenvatting:
Aanbeveling:
De kapiteins Lawson en Ridler deden hun plicht als medisch officier in het Koningin Elisabeth Hospitaal in Arnhem toen de Duitsers op 19 september 1944 het gebouw voor de tweede keer innamen. Totdat ze op 1 oktober 1944 op de trein naar Duitsland werden gezet probeerden ze niet te ontsnappen omdat ze zich realiseerden dat ze nodig waren voor het verzorgen van de gewonden. Toen ze echter te horen kregen dat ze dit werk niet langer meer mochten doen besloten ze te proberen naar de Geallieerde linies terug te keren. Ze klommen door een kleine opening die in de wand van de wagon was gemaakt en sprongen eruit toen de trein ongeveer 65 kmh reed. Ze liepen totdat ze een dorpje ten noorden van Apeldoorn bereikten en vonden daar onderdak.
Ongeveer een maand later werden ze naar Barneveld gebracht. Captain Lawson kreeg difterie en moest nog een maand rusten. Na zijn herstel haalde hij, met het idee de kust te bereiken, een gids over om hem naar Rotterdam te brengen en nadat hij zich enige tijd in Nieuwendijk verborgen had gehouden, werd hij op 4 januari 1945 naar de Geallieerde linies bij Drimmelen gebracht.
In november 1944 nam Captain Ridler deel aan een grootschalige poging om door gebied te komen dat door de vijand was bezet. Toen hij en twee officieren alleen overbleven na een ontmoeting met Duitsers keerden ze naar het gebied rond Oosterloo en Barneveld terug.
Ongeveer half januari 1945 werd een tweede poging gedaan om door de linies te komen; toen die moest worden opgegeven vanwege dichtgevroren rivieren werden de vluchtelingen in Maarn verborgen gehouden. De derde poging die door zijn helpers werd geregeld slaagde en Captain Ridler kwam op 14 februari 1945 bij Lage Zwaluwe in veiligheid.
Bijzonderheden:
Aanbeveling gezamenlijk met Captain Lawson

Bronnen