Lawson, John

Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Captain (Kapitein)
Eenheid:
133rd Parachute Field Ambulance, British Army
Toegekend op:
20 september 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Market Garden
Samenvatting:
Aanbeveling:
De kapiteins Lawson en Ridler deden hun plicht als medisch officier in het Koningin Elisabeth Hospitaal in Arnhem toen de Duitsers op 19 september 1944 het gebouw voor de tweede keer innamen. Totdat ze op 1 oktober 1944 op de trein naar Duitsland werden gezet probeerden ze niet te ontsnappen omdat ze zich realiseerden dat ze nodig waren voor het verzorgen van de gewonden. Toen ze echter te horen kregen dat ze dit werk niet langer meer mochten doen besloten ze te proberen naar de Geallieerde linies terug te keren. Ze klommen door een kleine opening die in de wand van de wagon was gemaakt en sprongen eruit toen de trein ongeveer 65 kmh reed. Ze liepen totdat ze een dorpje ten noorden van Apeldoorn bereikten en vonden daar onderdak.
Ongeveer een maand later werden ze naar Barneveld gebracht. Captain Lawson kreeg difterie en moest nog een maand rusten. Na zijn herstel haalde hij, met het idee de kust te bereiken, een gids over om hem naar Rotterdam te brengen en nadat hij zich enige tijd in Nieuwendijk verborgen had gehouden, werd hij op 4 januari 1945 naar de Geallieerde linies bij Drimmelen gebracht.
In november 1944 nam Captain Ridler deel aan een grootschalige poging om door gebied te komen dat door de vijand was bezet. Toen hij en twee officieren alleen overbleven na een ontmoeting met Duitsers keerden ze naar het gebied rond Oosterloo en Barneveld terug.
Ongeveer half januari 1945 werd een tweede poging gedaan om door de linies te komen; toen die moest worden opgegeven vanwege dichtgevroren rivieren werden de vluchtelingen in Maarn verborgen gehouden. De derde poging die door zijn helpers werd geregeld slaagde en Captain Ridler kwam op 14 februari 1945 bij Lage Zwaluwe in veiligheid.
Bijzonderheden:
Aanbeveling gezamenlijk met Major Ridler
Mentioned in Despatches

Bronnen