TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Callander, Donald Fraser

Geboortedatum:
22 april 1918 (Wellesley/Cheshire, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
5 april 1992 (Gullane/East Lothian, Verenigd Koninkrijk)
Dienstnummer:
85694
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

26 januari 1939: 2e Luitenant
28 oktober 1940 Acting Captain on
1 January 1941: Lieutenant
28 januari 1941: Temporary Captain
8 augustus 1944: Acting Major
18 september 1951: Brigade Major
26 januari 1952: Major

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Eenheid:
1 Cameron Highlanders
Toegekend op:
20 december 1940
Aanbeveling:
2nd Lieutenant Callander voerde het bevel over een peloton 25 mm anti-tankgeschut. Op 27 mei om 13:00 uur werd dit peloton toegevoegd aan 1st Camerons en op de defensieve flank bij La Bassee ingezet. Om 14:25 viel de vijand aan met tanks. Dit peloton schakelde 21 tanks uit. 2nd Lt. Callander stelde een uitstekend voorbeeld voor zijn mannen en toen het bevel tot terugtrekking werd gegeven slaagde hij erin de meeste van zijn mannen bijeen te halen die langs het front verspreid lagen en hen in veiligheid te brengen. Zijn energie en leiderschap bleek een factor te zijn die zich bewees in het prachtige optreden van zijn mannen. Ik beveel hem daarom aan voor een Military Cross.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
5 Cameron Highlanders
Toegekend op:
10 mei 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Major Callander heeft sinds augustus 1944 het bevel gevoerd over B Company van dit bataljon (5th Camerons). Bij het oprukken door het Reichswald op 9 februari stuitte de voorste compagnie op sterke tegenstand van mortieren en mitrailleurs van een goed ingegraven compagnie vijandelijke parachutisten. Om deze tegenstand neer te slaan werd de compagnie van Major Callander naar voren geschoven. Vanwege het dichtbegroeide terrein was het oproepen van artilleriesteun niet mogelijk. Major Callander’s compagnie leed zware verliezen terwijl hij zijn mannen opstelde voor de aanval, hij bleef zelf ongedeerd maar kreeg wel drie kogels in zijn bepakking. Met vertoon van uiterste moed en volledige minachting voor zijn eigen veiligheid liep hij onder voortdurend vuur in het open terrein rond, organisseerde de aanval en moedigde zijn mannen aan.
Toen iedereen in positie lag leidde hij de twee voorste pelotons ten aanval over een 50 meter brede open strook. Major Callander was de eerste die met een handjevol mannen de vijandelijke stelling bereikte en met die mannen achter zich nam hij tien vijanden voor zijn rekening, dood of gewond. Met de aanval van de compagnie werd de stelling opgeruimd en later werden er in de directe omgeving 40 dode paratroepers gevonden.
Een paar dagen later leidde Major Callander samen met een andere compagniescommandant de aanval op Hervorst. Alweer dankzij zijn inspirerende leiderschap werd de stelling opgeruimd en 60 man gevangen genomen. Major Callander’s hoge graad van leiderschap en moed zijn keer op keer bewezen. Hij heeft zich als een briljant voorbeeld getoond voor de mannen onder zijn bevel.


Tweede MC toegekend als gesp.
Rang:
Public Relations and Appeals Director
Eenheid:
Scottish National Institution for the War Blinded
Toegekend op:
15 juni 1985
Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Arabian Peninsula gesp.
General Service Medal 1918-1962
Queen Elizabeth II's Coronation Medal 1953

Bronnen

Foto