TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Shaw, Bertram John

Geboortedatum:
14 november 1924 (Rochester/Kent, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
8 maart 1983
Dienstnummer:
14586565
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

In dienst bij deTerritorial Army op 15 april 1943
8th Battalion Middlesex Regiment op18 augustus 1943
2nd Bn Essex op 21 juni 1944
overgeplaatst naar Army Air Corps op 29 maart 1945
lid van het 2nd Special Air Service Regiment op 10 april 1946
naar Noorwegen als onderdeel van Operatie Doomsday op15 mei 1945
geplaatst bij het 17th Bn Parachute Regiment
6th Bn Parachute Regiment
ontslagen op 2 september 1947
taxi chauffeur in Sittingbourne, Kent

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Corporal (Waarnemend Korporaal)
Eenheid:
B Company, 2nd Battalion Essex Regiment, 56th Infantry Brigade, 49th (West Riding) Infantry Division, British Army
Toegekend op:
1 maart 1945
Aanbeveling:
Op 27 september bij Rijckevorsel was B compagnie verantwoordelijk voor de verdediging van de linkerflank van de sector van het bataljon. In de vroege morgen lanceerde de vijand zijn derde tegenaanval op de compagnie. De aanval werd ingeleid door zwaar mortier- en granaatvuur en later werd ontdekt dat de sterkte van de vijand ongeveer bestond uit drie compagnieën met drie pantserwagens.
Corporal Shaw voerde een sectie van het voorste peloton van B compagnie aan. Anderhalf uur na het begin van de aanval werden het pelotonshoofdkwartier en de achterste sectie onder de voet gelopen waardoor de twee overgebleven secties van de rest van de compagnie werden afgesneden. Corporal Shaw, die het bevel over een van de secties voerde nam onmiddellijk het commando over beide op zich. Hij cöordineerde het vuur van de Brens en stelde de schutters op om een solide basis te vormen. De vijanden in de eerste golf, die frontaal aanvielen werden van een afstand van ongeveer 80 meter gedood of gewond. Tegen die tijd was er nog maar een Bren in actie en de munitie raakte op. De vijand viel toen zijn linkerflank met drie pantserwagens aan terwijl vijandelijke infanterie in de rug doordrong tot binnen bereik van handgranaten.
Er was geen munitie meer over dus Corporal Shaw richtte het vuur van de overgebleven Bren op de drie pantserwagens, van een schoot hij de banden lek waardoor de andere zich terugtrokken. De vijandelijke infanterie werd met handgranaten op afstand gehouden. Gedurende dit gevecht leidde Corporal Shaw het vuur van alle wapens en het was ongetwijfeld aan zijn goede voorbeeld en vastberaden leiderschap te danken dat de twee secties stand hielden op hun posities totdat er tanks, gevechtspatrouilles en munitie kwam om de situatie voor hen te verlichten. Zijn moed was een inspiratie voor allen die met hem vochten.
Distinguished Conduct Medal (DCM)

Bronnen

Foto