TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wilson, Alfred

Geboortedatum:
1921 (Boekarest, Roemenië)
Overlijdensdatum:
4 september 1944
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Arezzo
Vak: III. Rij: D. Graf: 15.
Dienstnummer:
5885174
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Diende als tolk

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sapper (Sappeur)
Eenheid:
3/1st Battalion Punjab Regiment, 25th Indian Infantry Brigade, 46th Infantry Division, British Army
Toegekend op:
8 februari 1945
Aanbeveling:
Sappeur Wilson was van 31 juni tot 12 augustus 1944 toegevoegd aan het 3/1st Punjab Regiment als officiële tolk. Op 1 augustus 1944 vergezelde hij een verkenningspatrouille naar Civitella (Kaart ref 738029) en toen de patrouille onder mitrailleurvuur kwam bleef hij de patrouillecommandant raad geven over de vijandelijke posities. Op 5 augustus vergezelde Sappeur Wilson weer een gevechtspatrouille naar Montone die verwikkeld raakte in een zwaar gevecht tegen een sterke vijandelijke stelling. Sappeur Wilson toonde grote moed en met zijn pogingen en volledige minachting voor eigen veiligheid voerde hij een gewonde Indiase soldaat af, enkele honderden meters langs een helling naar beneden in het volle zicht van de vijand en onder zwaar vuur. Bij deze gelegenheid was de informatie die Sappeur Wilson van de burgers in het gebied kreeg van uitzonderlijk grote waarde en van grote steun voor de patrouillecommandant.
Tussen 20 en 24 augustus, in het gebied Punt 618.6227 drong Sappeur Wilson op eigen initiatief regelmatig tot achter de vijandelijke linies door om waardevolle informatie uit burgerlijke bronnen te krijgen. Met de informatie die hij mee terugbracht was hij bij een gelegenheid in staat een patrouille tot binnen 200 meter van een vijandelijke positie te brengen, die te overmeesteren en de vijand verliezen toe te brengen.
Op 12 augustus was Sappeur Wilson, nog steeds in zijn hoedanigheid van tolk, toegevoegd aan de Lovat Scouts. Terwijl hij op 14 augustus een patrouille vergezelde in het gebied 3746 rond Ponte Ale Pierra verliet Sappeur Wilson de patrouille, ging alleen vooruit, naderde een huis dat door de vijand was bezet en slaagde er eigenhandig in vier gewapende vijandelijke soldaten gevangen te nemen. Hij bleef zijn taken op deze manier uitvoeren totdat hij door de bevelvoerend officier van de Lovat Scouts werd tegengehouden en het was met grote aarzeling dat Sappeur Wilson toestond zich door een escorte te laten vergezellen bij het uitvoeren van zijn taak als tolk en verzamelaar van inlichtingen uit civiele bronnen achter de vijandelijke linies. Gedurende zijn detachering bij deze formatie is zijn optreden voorbeeldig geweest en de verkregen informatie uiterst waardevol voor onze patrouilles en van het grootste belang voor operaties in dit gebied.
Distinguished Conduct Medal (DCM)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

8th Army Clasp
Africa Star

Bronnen

Foto