TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Schoute, Paul Cornelis

Geboortedatum:
13 november 1916 (Arnhem, Nederland)
Overlijdensdatum:
13 mei 1940
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Algemene Begraafplaats Moscowa Arnhem
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Schoute is reserve 2e Luitenant-vlieger bij de Militaire Luchtvaart en vliegt op de moderne Fokker G-1 jagers. Hij is ingedeeld bij de 4e Ja.V.A. (4e Jachtvliegtuig Afdeling), officieel (4 - II - 1 Lv.R.). Dit onderdeel is gedurende de mobilisatie en de meidagen van 1940 gestationeerd op vliegpark Bergen (NH).
Op maandag 13 mei 1940 begeleidt hij, vliegend in een G-1 samen met een tweede G-1, gevlogen door Jhr. B. Sandberg, de laatst overgebleven bommenwerper de Fokker T-V "856 op een vlucht om de verkeersbrug bij de Moerdijk te bombarderen. Op de heenvlucht, boven Nieuw-Lekkerland, wordt de formatie aangevallen door Me 109's die de T-V en de G-1 van Schoute neerschieten. Alle inzittenden van beide vliegtuigen - in totaal 7 vliegers waaronder Paul Schoute - komen daarbij om het leven.
Aanvankelijk wordt Schoute begraven in Nieuw-Lekkerland Het stoffelijk overschot van Schoute kreeg op donderdag 20 juni 1940 echter een definitieve rustplaats op de Algemene Begraafplaats ‘Moscowa’ in Arnhem.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Reserve-Tweede Luitenant-Vlieger

Posthuum toegekend.
Koninklijk Besluit no. 6 van 9 mei 1946.
Vliegerkruis (VK)

Bronnen

Foto