Op ontdekkingsreis naar historische bezienswaardigheden? Download de TracesOfWar-app direct in Google Play of in de Apple App Store.

Izzo, Giuseppe

Geboortedatum:
23 mei 1904 (Presicce, Italie)
Overlijdensdatum:
19 mei 1983 (Rome, Italie)
Nationaliteit:
Italiaanse (1860-1946, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)
Toegekend op:
december 1939
Cruz de Guerra Cross
Periode:
Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)
Toegekend op:
december 1939
Medalla de la Campaña de España 1936-1939
Periode:
Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)
Toegekend op:
december 1939
Cruz Roja Del Merito Militar
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Colonel (Luitenant-kolonel)
Eenheid:
184ª Divisione paracadutisti "Nembo"
Toegekend op:
1945
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk heldendom in het kader van militaire operaties tegen een gewapende vijand, in actie tegen vijandelijke As troepen op 19 april 1945. Lieutenant Colonel Izzo's opmerkelijke prestaties, zijn persoonlijke moed en vurig plichtsbesef weerspiegelen de beste tradities van de Geallieerde strijdkrachten.
In de vroege morgen van 19 april lanceerden de para's onder commando van Lt Col Izzo een aanval. De vijandelijke stelling bestond uit een aantal versterkingen die alleen maar via een dicht met mijnen bezaaid open terrein kon worden bereikt. De naderingsroutes lagen onder zwaar vijandelijk vuur. Na een inleidend artilleriebombardement begon de aanval die werd gevolgd door hardnekkige en felle gevechten waarin de Italianen de overhand kregen en erin slaagden de vijand uit zijn stelling te verdrijven. Kort daarna echter sloeg de vijand met hernieuwde kracht terug met een reeks tegenaanvallen die de hele dag duurden. Zowel tijdens de aanval als tijdens de tegenaanval van de Duitse para's bleef Izzo aan het hoofd van zijn troepen, een schitterend voorbeeld voor zijn mannen. Hij probeerde voortdurend aanwezig te zijn waar de situatie het meest kritiek was en voerde de felste man tegen man gevechten.
In de loop van dit gevecht op leven en dood raakte Lt Col Izzo gewond maar zijn onoverwinnelijke moed, de zorg voor zijn mannen en zijn hardnekkige wil de vijand terug te slaan hielden hem op het strijdtoneel. Pas toen alle tegenaanvallen waren afgeslagen en hij absoluut zeker was dat alle doelen perfect waren geconsolideerd besloot hij zich medisch te laten behandele. Het veroveren en behouden van de stellingen verdubbelden de aanvalsgeest van zijn mannen en demoraliseerden de Duitsers zodanig dat ze de hele defensieve linie langs de Caiano opgaven. Met de terugtrekking van deze linie werd een van de hoofdroutes naar Bologna geopend. Het uitzonderlijke heldendom van Lt Col Izzo in de strijd was een belangrijke factor bij het verslaan van de vijand en droeg bij aan het uiteindelijke succes van de 15th Army Group in Italië.

General Orders: Headquarters, Fifteenth Army Group, General Orders No. 27
Distinguished Service Cross (DSC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Eenheid:
184ª Divisione paracadutisti "Nembo"
Medaglia d'oro al Valore Militare
Ordine della Corona d'Italia - Cavaliere

Bronnen

Foto