TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Brodie, Alexander Clare Cunning "Alec"

    Geboortedatum:
    10 juli 1912 (Londen, Groot-Brittannië)
    Overlijdensdatum:
    1995
    Dienstnummer:
    53740
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Alec Brodie, zoon van een handelaar volgde zijn opleiding op Stowe en kreeg als kind polio waardoor zijn gezicht nogal scheef kwam te staan. Hij werd in 1932 bij de Black Watch aangesteld en nam deel aan operaties in Palestina toen in 1939 de oorlog uitbrak. Tijdens de eerste fase van de oorlog diende hij als militair attaché in Athene en in Sofia. Hij diende een tijdje bij het 2de bataljon en bij het Midden Oosten commando maar werd regelmatig overgeplaatst omdat niemand met zijn nogal ongebruikelijke gedrag kon omgaan. Hij kwam in Normandië bij het 5de bataljon en werd bij Colombelles onderscheiden met het MC. Ongeveer zes maanden later verdiende hij zijn D.S.O. bij Goch aan de Rijn. Na de oorlog was hij militair attaché in Seoel, Laos en in Beiroet. Na zijn ontslag was hij 17 jaar lang commandant van Barry Buddon’s trainingskamp.

    1932: 2nd Lieutenant
    ? Lieutenant
    1 september 1940: Captain
    1 juli 1946: Major
    5 april 1956: Lieutenant-Colonel
    5 april 1959: supernumary to the establishment
    14 januari 1961: ontslag vanwege het bereiken van de leeftijdsgrens.
    10 juli 1967: ontslag uit de Reserve of Officers vanwege het bereiken van de leeftijdsgrens.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Captain (Kapitein)
    Eenheid:
    "A" Company, 5th Battalion The Black Watch, British Army
    Toegekend op:
    21 december 1944
    Aanbeveling:
    Op 11 juli 1944 deed het 5de bataljon een aanval op het fabrieksterrein bij Colombelles in de tijd dat Captain Brody het bevel over A Company voerde. Nadat het bataljon de doelen met succes had bezet kwam het onder een felle tegenaanval en een zware vijandelijke beschieting; uiteindelijk kregen ze het bevel tot terugtrekking. De voorste compagnieën kregen opdracht zich door Captain Brodie’s compagnie terug te trekken en die operatie werd met succes uitgevoerd. Gedurende het hele gevecht was het optreden van Captain Brodie voorbeeldig en een inspiratie voor allen om hem heen. Toen hij zelf het bevel kreeg zich terug te trekken wachtte hij daarmee totdat hij een 17 ponder in zijn sector had geborgen. Onder zwaar granaatvuur hielp hij zelf het kanon uit zijn positie te halen en hij bemachtigde een carrier om het kanon weg te slepen. In die periode raakte hij ernstig gewond maar hij weigerde zijn pogingen om het kanon te bergen op te geven en pas toen het onmogelijk bleek het kanon aan de carrier te koppelen die hij had bemachtigd stemde hij ermee in zich terug te trekken. De moed en het plichtsbesef van Captain Brodie gedurende de hele actie waren opmerkelijk.
    Military Cross (MC)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
    Eenheid:
    "D" Company, 5th Battalion The Black Watch, British Army
    Toegekend op:
    10 mei 1945
    Uitgereikt voor:
    Operatie Veritable
    Distinguished Service Order (DSO)
    Aanbeveling:
    Op 20 februari 1945 viel het 5de bataljon ten zuiden van Goch aan om drie sterke stellingen op de verbindingslijn van de vijand te veroveren. Major Brodie, bevelvoerder van D Company kreeg als doel een huis en sterk bezette loopgraven op. Toen zijn compagnie op ongeveer 200 meter van het huis onder verwoestend vuur van diverse mitrailleurs in en rond het huis kwam, werd de opmars gestaakt. Zich ervan bewust dat de situatie drastische maatregelen vereiste, rende Major Brodie onmiddellijk met een aantal mannen naar voren met volledige minachting voor het intense vijandelijke vuur. Op weg naar het huis schoot hij met zijn revolver twee mitrailleurschutters dood, ging recht op het huis af en forceere zich met zijn revolver en handgranten een weg naar binnen. Daarbij raakte hij tweemaal aan zijn benen gewond maar hij schonk er geen aandacht aan. Zijn compagnie werd door zijn actie zo aangespoord dat ze hem volgden, de vijandelijke posten rond het huis opruimden en ook de overgebleven vijanden in het huis; ze namen ongeveer 37 man gevangen. Er zaten nog een paar vijanden in een boomgaard en in een gebouw in de buurt die zijn positie met bazookaas en mitrailleurs onder vuur namen.
    Hierdoor en door de aanzienlijke pijn van zijn verwondigen niet afgeschrikt viel Major Brodie deze post met vijf man aan. Tijdens die aanval raakte hij nogmaals twee keer gewond maar onverschrokken zette hij de bestorming van de post door om de vijand te doden of gevangen te nemen. Tegen die tijd was hij verzwakt door bloedverlies maar hij weigerde zich te laten afvoeren totdat hij zijn eigen positie voldoende had ingericht. Dat deed hij zo goed dat toen in de morgen een tegenaanval werd gedaan door twee stukken zelf rijdend geschut en infanterie, de compagnie die aanval kon afslaan. Major Brodie was met zijn dappere en heldhaftige leiding, zijn onverschrokken vastberadenheid en plichtsbesef voor een groot deel veantwoordelijk voor de verovering van een vitale positie die de hoofdweg naar Goch volledig beheerste.
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Lieutenant-Colonel (Luitenant-kolonel)
    Eenheid:
    The Black Watch (Royal Highland Regiment)
    Toegekend op:
    31 mei 1956
    Officer of the Order of the British Empire (OBE)
    Toegekend vanwege zijn diensten in Beiroet.

    Bronnen

    Foto